Moscova închide robinetul de gaz pentru Bulgaria şi Polonia. Cele două ţări, pregătite să facă faţă şantajului

(STR / AFP / Getty Images)

Rusia va opri de miercuri fluxul de gaze către Polonia şi Bulgaria, au anunţat autorităţile din Polonia şi Bulgaria, în timp ce Moscova îşi intensifică eforturile de militarizare a livrărilor de energie din cauza invaziei din Ucraina.

Potrivit Financial Times, grupul de gaze controlat de statul polonez - PGNIG - a declarat, marţi, că furnizorul rus Gazprom l-a informat cu privire la "suspendarea completă a livrărilor" în cadrul contractului Yamal începând cu data de 27 aprilie, de la ora 8:00, ora Poloniei.

La rândul său, Ministerul bulgar al Energiei a anunţat, marţi seara, că Gazprom a informat compania sa de gaze de stat, Bulgargaz, că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri. Sofia a declarat că a luat măsuri pentru a găsi aranjamente alternative pentru furnizarea de gaze naturale şi pentru a face faţă situaţiei.

Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, Vladimir Putin a emis un decret care prevedea că toate ţările "neprietenoase" trebuie să plătească pentru livrările de gaze ruseşti în ruble, avertizând că Moscova ar putea întrerupe fluxurile către Europa dacă cumpărătorii nu se conformează.

Marţi, PGNIG a anunţat că a refuzat, la 12 aprilie, să se conformeze decretului Kremlinului, deoarece acesta nu era obligatoriu din punct de vedere juridic pentru grup şi ar fi încălcat acordul de furnizare. Acesta a adăugat că suspendarea livrărilor de gaze naturale ar reprezenta o încălcare a contractului.

Vineri, UE a emis orientări care sugerau că acceptarea cererii Moscovei ar putea fi conformă cu sancţiunile impuse de blocul comunitar, cu menţiunea că procedura de plată nu a fost încă suficient de clară. În cele mai multe cazuri, facturile pentru livrările de gaz din aprilie ar urma să fie emise la începutul lunii mai.

Disputa dintre PGNIG şi Gazprom este primul test în conflictul dintre Europa şi Rusia cu privire la plăţile în ruble.

"Acesta este un semnal de alarmă pentru restul Europei", a declarat Laurent Ruseckas, analist în domeniul energiei la S&P Global, care a adăugat că atragerea de livrări alternative dinspre Germania spre Polonia ar pune şi mai multă presiune asupra preţurilor europene la gaze.

Contractele futures pe prima lună legate de TTF, preţul de referinţă al gazelor naturale din Europa, au înregistrat marţi o creştere de până la 15%, în urma informaţiilor din presa locală privind planurile Rusiei de a suspenda fluxurile de gaze către Varşovia.

Europa primea aproximativ 40% din gazele pe care le foloseşte din Rusia, înainte ca Putin să lanseze războiul de invazie în Ucraina şi, deşi UE îşi propune să reducă această dependenţă cu două treimi până la sfârşitul anului, statele membre ar avea dificultăţi în susţinerea activităţii economice în cazul unei întreruperi prelungite a livrărilor ruseşti.

Oficialii din Polonia, ţară UE care a depus eforturi pentru a se debarasa de gazul rusesc în ultimii ani, au încercat să asigure cetăţenii că ultima măsură nu va afecta aprovizionarea cu gaz.

Anna Moskwa, ministrul polonez al Climei, a declarat că ţara este "pregătită pentru o întrerupere completă a resurselor [energetice] ruseşti", inclusiv cărbune, gaz şi petrol.

Ea a adăugat că instalaţiile de depozitare a gazului polonez erau pline în proporţie de 76% şi că, în urma investiţiilor făcute pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, ţara se poate "simţi în siguranţă".

Fluxul de gaz din Rusia către Polonia, care trece prin Bielorusia şi Ucraina, s-a prăbuşit luni la aproape o zecime din nivelurile înregistrate cu trei zile mai devreme, potrivit datelor furnizate de Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG).

Cu toate acestea, Gazprom a negat că ar fi oprit deja livrările de gaze către Polonia.

"Astăzi, Polonia trebuie să plătească pentru livrările de gaze în conformitate cu noua procedură de plată", a declarat purtătorul de cuvânt al furnizorului rus, Serghei Kupriyanov.

Piotr Naimski, oficialul responsabil cu securitatea energetică a Poloniei, a declarat că ţara plănuia să înceteze să mai cumpere gaz rusesc la sfârşitul anului, când contractul Yamal urma să expire. El a precizat că ar putea obţine gaz din diverse alte surse, cum ar fi terminalul său GNL din Swinoujscie de pe Marea Baltică, precum şi din Germania şi Republica Cehă, dacă este necesar. O conductă care leagă Polonia de zăcămintele de gaz din Norvegia ar trebui, de asemenea, să se deschidă în octombrie.

"Desigur, acesta este un punct de cotitură... . Dar, bineînţeles, am plănuit să ne tăiem de la livrările [de gaze] ruseşti la sfârşitul lunii decembrie, odată cu încheierea contractului Yamal. Ruşii accelerează acest lucru. Noi vom face faţă", a declarat el.

La începutul zilei, Varşovia a adăugat 50 de oligarhi şi companii ruseşti - inclusiv Gazprom - pe lista sa de sancţiuni. Gigantul rus al gazelor naturale deţine o participaţie de 48% în Europol Gaz, care deţine secţiunea poloneză a conductei Yamal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe