Moscova cere Greciei extrădarea lui Plahotniuc. Unul dintre motive – atentarea la viaţa lui Renato Usatîi

Renato Usatîi şi Vladimir Plahotniuc (Ziarul de Gardă)
Maria Maevschi
24.07.2025

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, acuzat de fraude uriaşe de Procuratura de la Chişinău, reţinut în Grecia, a fost trecut pe lista de urmărire a Interpolului rus la 23 iulie, în baza unui mandat de arestare, transmite canalul de Telegram Tema, citat de Ziarul de Gardă. Pe de altă parte, presa de la Chişinău a scris de mai multe ori că Plahotniuc a fost la Moscova în acest an, fără a fi reţinut.

„Moscova intenţionează să ceară autorităţilor greceşti extrădarea lui Plahotniuc către organele de drept ruse. Sursele Tema din agenţiile guvernamentale moldoveneşti spun că, recent, Plahotniuc, împotriva căruia au fost deschise mai multe dosare penale în Rusia, a început să viziteze capitala rusă fără obstacole. Ultima sa vizită acolo, potrivit surselor, a avut loc acum câteva săptămâni”, scrie sursa citată.

Solicitarea Moscovei de extrădare a lui Plahotniuc din Grecia (Ziarul de Gardă)
Solicitarea Moscovei de extrădare a lui Plahotniuc din Grecia (Ziarul de Gardă)

Potrivit autorităţilor de la Moscova, fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc ar fi comandat omorul lui Renato Usatîi, care de asemenea deţine cetăţenie rusă, motiv pentru care cer Greciei extrădarea lui în Federaţia Rusă.

Potrivit datelor prezentate de către Federaţia Rusă, Vladimir Plahotniuc ar fi vizat în două dosare penale, ambele fiind în jurisdicţia tribunalelor din Moscova. Conform detaliilor din dosarele penale ale acestuia, sentinţa maximă pentru faptele săvârşite este detenţia pe viaţă, notează ZdG.

În primul dosar, cel în care este învinuit că ar fi atentat la viaţa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, pe numele oligarhului a fost emis un mandat de arestare în noiembrie 2017.

Potrivit autorităţilor ruse, până la data de 4 iulie 2014, liderul Partidului Democrat ar fi luat decizia „de a-l ucide pe competitorul său politic, liderul partidului Partidul Nostru, cetăţeanul rus Renato Usatîi”.

„A ajuns la un acord cu liderul grupării criminale Rusu D., care a acceptat să comită uciderea lui Renato Usatîi în schimbul unei recompense. Rusu D. şi membrii grupării sale criminale au cerut informaţii despre locul de reşedinţă al victimei în oraşul Chişinău/Moldova, au aflat rutina zilnică a acesteia, au găsit instrumentul crimei, precum şi mijloacele de comunicare.

După aceea, Rusu D. l-a informat pe organizatorul crimei, Plahotniuc Vladimir, că pregătirile pentru crimă erau finalizate. Cu toate acestea, crima nu a fost comisă, deoarece la data de 4 iulie 2014 Rusu D. şi membrii grupului său criminal au fost reţinuţi pentru o altă infracţiune”, au menţionat autorităţile ruse, potrivit sursei citate.

În cel de-al doilea dosar penal, pe numele lui Plahotniuc a fost emis un mandat de arestare în noiembrie 2019, pentru „organizarea unei comunităţi criminale; efectuarea de tranzacţii valutare către conturi nerezidente folosind documente false; trafic ilegal de droguri, pregătirea pentru fabricarea, vânzarea sau expedierea ilegală de stupefiante, substanţe psihotrope în cantităţi extrem de mari; contrabandă cu droguri; tentativă de trafic ilegal de droguri în cantităţi mari; tentativă de trafic ilegal de droguri în cantităţi extrem de mari; contrabandă cu droguri”.

Deşi avea cele două mandate de arestare emise pe numele său, din 2017 şi 2019, Plahotniuc a fost în Federaţia Rusă în 2025, fără a fi reţinut, şi deţinea două cetăţenii – cu numele Stanislav Kirsanov şi Mihail Taushanov.

Amintim că Procuratura Generală de la Chişinău a fost informată de către Direcţia Cooperare Poliţienească Internaţională despre reţinerea, de către autorităţile din Republica Elenă, a lui Vladimir Plahotniuc, în dimineaţa zilei de marţi, 22 iulie curent.

„Acesta se afla în urmărire internaţională, fiind învinuit de comiterea unui şir de infracţiuni, printre care: crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, escrocherie în proporţii deosebit de mari, precum şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

În calitate de autoritate centrală competentă, Procuratura Generală a demarat procesul de pregătire a actelor necesare, care vor însoţi demersul de extrădare, conform cerinţelor Convenţiei Europene de extrădare. Soluţia pe caz urmează a fi emisă de autorităţile elene, în baza legislaţiei naţionale aplicabile”, se arată în comunicatul Procuraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor