Moody's vede Germania în negru, în timp ce Italia vede totul în negru (revista presei)
Dificultăţile Bursei din Milano, creşterea diferenţei dintre randamentele la obligaţiunile guvernamentale cu maturitate la zece ani ale Italiei şi Germaniei, degradarea ratingului Germaniei din partea agenţiei de evaluare financiară Moody's şi dezbaterea care s-a născut în rândul partidelor din Italia, care s-ar gândi la alegeri anticipate, se află marţi pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.
'Monti speră într-o reformă electorală, pentru ca guvernul său să meargă înainte până în 2013', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că premierul italian, Mario Monti, de la Moscova, unde se afla în vizită oficială, a urmărit luni cu atenţie dificultăţile Bursei din Milano, Piazza Affari, şi dezbaterile politice din Italia, unde partidele ar fi tentate să întrerupă actuala legislatură, pentru a organiza alegeri politice anticipate în luna noiembrie 2012.
Într-un interviu acordat unei publicaţii ruseşti, Monti a declarat: 'Mi s-a cerut să asigur administrarea ţării până în primăvara lui 2013. Eu şi colegii mei încercăm, cu toate forţele, să facem tot posibilul. Alegerile se vor desfăşura, dar numai la sfârşitul legislaturii. Am încredere că partidele politice îşi vor asuma responsabilitatea şi că vor şti să aleagă o bună legislaţie electorală, pentru a ajuta viaţa politică'. Cu alte cuvinte, Monti speră că va fi aprobată o nouă lege electorală, înainte de viitoarele alegeri politice. Monti a vorbit şi despre viitorul său angajament politic şi a spus: 'La terminarea mandatului meu actual, voi rămâne senator pe viaţă, pentru a putea urmări viaţa politică a ţării şi pentru a putea continua să lucrez pentru bunăstarea ţării. În această perioadă, ca premier, încerc să schimb realitatea politică, economică, socială şi culturală a ţării, pe baza Constituţiei. Am putere, dar şi o mare responsabilitate', semnalează cotidianul roman menţionat.
Monti este convins că Italia este solidă, în ciuda datoriilor publice imense, deoarece nivelul datoriilor private ale cetăţenilor italieni este unul dintre cele mai scăzute din Europa, mulţumită economiilor acumulate în zeci de ani de familiile din Italia. Monti mai crede că Europa, dacă va demonstra că este unită, va putea depăşi acest moment de criză şi-i invită pe liderii europeni să administreze bine convieţuirea civilă europeană şi afacerile din zona euro. 'Principala mea activitate, în această perioadă, este dedicată întâlnirilor cu liderii europeni, pentru a decide viitorul politicii comune europene', a spus premierul italian. Monti a vorbit şi despre faptul că a avut ocazia, în trecut, să lucreze în cadrul Comisiei Europene, deci cunoaşte bine mecanismele şi afacerile europene, ceea ce, a spus el, 'reprezintă un mare avantaj'. În acelaşi timp, însă, Monti recunoaşte că are şi un defect, şi anume lipsa de experienţă politică, precizează La Repubblica.
Liderul Partidului Democrat, PD(de centru-stânga), Pierluigi Bersani, nu este de acord cu ipoteza alegerilor anticipate şi declară: 'Italia are nevoie de o nouă lege electorală, înainte de viitoarele alegeri politice. PD este gata să lucreze şi în luna august, suntem flexibili, acceptăm propuneri, şi le cerem partidelor de dreapta să colaboreze la reforma legii electorale. Alegerile anticipate ar crea numai confuzie şi nu ar fi un element pozitiv pentru ţară', relevă principala publicaţie de la Roma.
Partidele de opoziţie, Liga Nordului (de dreapta) şi Italia Valorilor (de stânga), ar dori însă alegeri anticipate, imediat după pauza de vară a Parlamentului de la Roma. Liderul Ligii Nordului, Roberto Maroni, a declarat: 'Pieţele financiare mondiale au decretat moartea guvernului Monti. Guvernul profesorilor de economie a dat faliment; să-i dăm cuvântul poporului suveran!', anunţă La Repubblica.
'Moody's vede Germania în negru', titrează în schimb Il Corriere della Sera din Milano, care scrie despre faptul că agenţia americană de evaluare financiară a degradat luni seară ratingul Germaniei, Olandei şi Luxemburgului, cu perspectivă negativă, după o zi 'neagră' a burselor europene şi mondiale. Germania pierde nota AAA din cauza crizei din zona euro, din cauza posibilităţii din ce în ce mai reale ca Grecia să iasă din zona monedei unice europene şi din cauza impactului pe care acest lucru l-ar putea avea asupra ţărilor membre ale UE, şi mai ales asupra Spaniei şi Italiei.
Cotidianul milanez menţionat mai subliniază reacţia guvernului de la Berlin, după decizia agenţiei Moody's de a degrada ratingul Germaniei, şi declaraţia ministrului german de externe, Wolfgang Schaeuble, care a spus că 'Germania rămâne ancora de stabilitate a zonei euro'.
'Monti crede în economia reală', titrează La Stampa din Torino, care scrie despre declaraţiile date de premierul Mario Monti, luni, în cursul vizitei în Rusia.
Monti este convins că situaţia este dificilă, dar continuă să creadă în economia reală şi în capacitatea industrială şi comercială a Italiei, şi, de asemenea, în capacitatea UE de a aproba mecanismelor europene de stabilitate, pentru a putea cumpăra obligaţiuni de pe pieţele secundare, singurul lucru care ar putea salva zona euro, comentează cotidianul torinez menţionat.