Monica Macovei provoacă demisii în cazul Abadie
alte articole
Un cunoscut om de ştiinţă din cadrul UE, care face parte şi din agenţia europeană de autorizare de noi medicamente, a demisionat după ce a fost concediat de autoritatea naţională de reglementare din Franţa, ea însăşi implicată în scandaluri de amploare. Eric Abadie, un specialist francez în boli de diabet şi inimă a prezidat în ultimii cinci ani un grup de experţi ai Agenţiei Europene pentru Medicamente privind autorizarea vânzării de medicamente noi pe piaţa UE. Conform unor informaţii de presă, citate de „euobserver”, Abadie ar avea legătură cu mai multe scandaluri care au avut loc în ultimele luni în Franţa, unul dintre ele referindu-se la faptul că ar fi dat lumină verde pentru implanturi mamare defecte, umplute cu silicon otrăvitor, care ar fi dus deja la moartea a mai multor persoane.
În ultima lună, deputaţii europeni din Comisia pentru control bugetar, dintre care euro-parlamentarul român Monica Macovei a avut o poziţie foarte tranşantă, au refuzat să semneze conturile agenţiei pentru anul 2010 din cauza unui presupus conflict de interese, experţii UE din domeniu fiind angajaţi, în acelaşi timp, şi la agenţii sau instituţii particulare. "Cazul Abadie este încă un exemplu care arată necesitatea de a avea experţi independenţi, care lucrează doar pentru agenţia UE, şi nu pentru organismele naţionale sau alte organizaţii particulare. Astfel de cazuri pot pune în pericol siguranţa publică”, a spus europarlamentarul Monica Macovei, care a redactat poziţia Parlamentului European cu privire la această problemă.
În calitate de raportor al Parlamentului European pentru descărcarea de gestiune a Agenţiilor europene pentru anul financiar 2010, Monica Macovei a propus amânarea închiderii conturilor de execuţie bugetară pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană de Mediu (EEA).
Într-o discuţie cu presa, Macovei a arătat că nu i se pare normal ca persoane care au lucrat în aceste agenţii să poată fi angajate, la scurt timp după plecarea din instituţie, de către companii private pe care să le consilieze asupra procedurilor de obţinere a unor autorizaţii din partea respectivelor agenţii. Tot sub incidenţa suspiciunii de conflict de interese ar cădea, potrivit Monicăi Macovei, şi foşti angajaţi ai companiilor private care ajung în cadrul agenţiilor citate să autorizeze chiar companiile la care au lucrat anterior.