Monica Macovei cere spargerea monopolului partidelor mari asupra vieţii politice

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Monica Macovei, candidat independent pentru funcţia de preşedinte al României, susţine modificarea legii partidelor, astfel încât un partid să se poată înfiinţa cu cel puţin 3 membri, punându-se astfel capăt monopolului partidelor mari asupra vieţii politice.

"De ce este foarte important acest lucru? Pentru că ideile sunt cele care contează. Atâta timp cât un partid format din 3, din 4, din 5 oameni au idei valoroase, care îi conving pe cei din jur, conving comunităţile, atunci ele vor promova şi partidul va creşte. Ceea ce se întâmplă astăzi în România, de 25 de ani de fapt, este că partidele mari au luat monopolul vieţii politice, monopolul ideilor şi nu servesc cetăţenii”, scrie Monica Macovei pe blogul personal, arătând că acest lucru este posibil în multe state din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Franţa sau Belgia.

Candidatul independent Monica Macovei a amintit că în prezent un partid politic poate fi înfiinţat de 25.000 de oameni din 18 judeţe ale ţării, ceea ce înseamnă că trebui să ai deja un aparat de partid gata constituit.

"Prin urmare, cei care sunt 3, 5, 10 şi au o idee formidabilă pentru comunitate nu au loc, nu au cum să o facă.", scrie Monica Macovei, afirmând că se impune legea partidelor, pentru a sparge monopolul partidelor mari, care "nu servesc cetăţenii."

"De multe ori, şi ştim cu toţii, joacă unul pentru altul, interese transpartinice, afaceri, corupţie, clientelă politică de la unii la alţii. Şi, pe măsură ce ei se îmbogăţesc, populaţia sărăceşte”, a declarat Monica Macovei.

Mai mult, simplificarea procedurii de înfiinţare a partidelor politice va fi benefică şi pentru statutul primarilor, consideră Monica Macovei, în replică la iniţiativa lui Liviu Dragnea, carea a anunţat o posibilă ordonanţa de urgenţă pentru a legifera "traseismul politic" al primarilor, factori cheie în organizarea alegerilor din noiembrie. Preşedintele executiv al PSD doreşte ca aleşilor locali să li se ofere un termen de 15 zile în care aceştia să poată trece la alte partide, fără să îşi piardă mandatele şi a explicat că va vorbi cu premierul Ponta în acest sens.

"Ce avem acum la nivelul primarilor şi pe scena politică? Avem aceste partide mari, avem PSD, avem PNL, PDL şi alte câteva partide. Cu toţii au primari şi toţi se bat pe primari. Şi, practic, primarii au devenit o masă de manevră pentru aceste partide. Au devenit o masă de manevră, pentru ca ei nu au bani. Ei au primit sarcini, competenţe, dar nu au bani. Descentralizarea reală nu s-a făcut.

Daţi-le bani primarilor, lăsaţi-i pe primari să nu mai vină să se căciulească pe la ministere sau pe la baronii judeţeni, şi atunci lucrurile or să meargă bine.

Şi nu vor mai putea fi şantajaţi, aşa cum se întâmplă acum: „vino de la PDL la PSD, vino de la PSD la PDL, vino de la PNL la orice alt partid”. Pentru că asta se întâmplă acum: „nu-ţi dau bani dacă nu vii la partidul meu, cât sunt la putere”.

Şi spun asta cu o simpatie faţă de primari, pentru că ştiu câtă muncă duc şi cum se duc şi se căciulesc uneori ca sclavii pe la ministere şi pe la consiliile judeţene, ca să obţină bani pentru proiectele pe care le-au propus în campanie”, a declarat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne