Moldovenii vor trebui să respecte mai multe reguli pentru a putea călători fără vize în UE

(photos.com)

Cetăţenii Republicii Moldova vor trebui să respecte mai multe reguli pentru a putea călători fără vize în Uniunea Europeană. Acestea au fost incluse în “Ghidul pentru libera circulaţie în spaţiul european”, care a fost lansat vineri de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, comunică Moldpres.

Cetăţenii vor putea călători fără viză doar în baza paşaportului biometric, pe o perioadă de 90 de zile timp de jumătate de an. La ieşirea din Republica Moldova, poliţiştii de frontieră ar putea solicita, în funcţie de scopul călătoriei, datele de contact ale persoanei la care se merge, bilet de călătorie tur-retur, rezervarea la hotel, etc. Cetăţenilor li s-ar putea cere să confirme că dispun de aproximativ 50 de euro pentru o zi de aflare în UE.

Iulian Groza, viceministru de Externe, a explicat astăzi la o conferinţă de presă că dacă regulile de călătorie vor fi încălcate, cetăţenii riscă amenzi de până la trei mii de euro sau li se va interzice intrarea în spaţiul Schengen pe o perioadă de până la cinci ani. Groza a precizat că dreptul de a călători fără vize nu implică şi dreptul la muncă în ţările UE.

Şeful Poliţiei de Frontieră Dorin Purice a declarat că este aşteptată o creştere cu până la 15% a numărului persoanelor care vor traversa frontiera de vest a ţării după liberalizarea regimului de vize.

Potrivit lui Vitalie Tarlev, viceministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în prezent aproximativ 900 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova deţin paşaport biometric. Zilnic, peste 1700 de persoane solicită perfectarea acestuia.

Ţările în care cetăţenii vor putea călători fără vize din data de 28 aprilie sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Croaţia, România, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe