"Moldovagaz" informează consumatorii săi despre necesitatea respectării clauzelor contractuale şi a regulilor de securitate
alte articole
"Moldovagaz" informează consumatorii săi despre necesitatea respectării cu stricteţe a clauzelor contractuale, precum şi a regulilor de securitate în folosirea echipamentului de utilizare a gazelor naturale. Orice deraiere de la clauzele contractuale poate constitui o contravenţie şi/sau infracţiune, care nu va fi doar pedepsită conform legislaţiei naţionale, dar şi poate constitui o sursă de pericol sporit pentru membrii familiei şi vecini, în cazul în care s-ar putea solda cu avarii şi pierderi omeneşti".
"Ignorând clauzele contractuale şi regulile de securitate consumatorii pun în pericol viaţa şi bugetul propriu", se menţionează în comunicatul întreprinderii. Potrivit legislaţiei în vigoare "conectarea neautorizată la sursele de gaze, constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 800 la 2 mii de lei pentru persoanele fizice şi de la 4 mii la 8 mii de lei pentru persoanele juridice".
Folosirea neautorizată în scop de profit a gazelor naturale cu încălcarea regulilor de folosire a produsului de către consumatori se sancţionează cu amendă până la 2 mii de lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă amenzi de până la 10 mii de lei. Încălcarea dreptului de acces la echipamentele de măsurare exprimat prin refuzul nemotivat al consumatorului de a permite accesul la echipamentele de măsurare, de asemenea, se sancţionează cu amenzi între 200 şi 4 mii de lei. Folosirea instalaţiilor ce funcţionează cu gaze fără autorizaţia organelor de supraveghere de stat prevede amenzi de până la 1000 de lei sau muncă în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore.
Însuşirea gazelor naturale ori utilizarea ilicită a acestora evitând sistemele de evidenţă instalate în modul stabilit sau prin acestea, dar deteriorate de consumator, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii mari se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10 mii de lei la 30 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.