Moldova va semna contractul de livrare în regim revers a gazelor din România

Republica Moldova preconizează să semneze, săptămîna următoare, contractul privind livrările în regim revers a gazelor din România, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.10.2014
Republica Moldova preconizează să semneze, săptămîna următoare, contractul privind livrările în regim revers de gaze din România, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu.

Ministrul a adăugat că România a promis să livreze Republicii Moldova gaze naturale cu 20 la sută mai ieftin decît cele procurate de la concernul rus Gazprom. „Guvernul poartă negocieri cu două companii româneşti. Sperăm să semnăm contractul deja în săptămîna viitoare”, a mai menţionat Candu.

Acum cinci zile, două importante întreprinderi româneşti, Romgaz şi Petrom, au anunţat că vor să ofere Republicii Moldova gaze cu 20 la sută mai ieftine decît cele ruseşti. Romgaz şi Petrom au înaintat cite o ofertă companiei de stat din Republica Moldova pentru livrarea de gaze prin conducta Iaşi – Ungheni.

„Există două oferte făcute de societăţi româneşti către compania de stat Energocom din Republica Moldova la preţuri de livrare la graniţă cu aproximativ 20% mai mici decît cele practicate de Gazprom pe această piaţă. Construcţia şi punerea în funcţiune a gazoductului Iaşi – Ungheni a creat pentru consumatorii din zona Ungheni posibilitatea unei alternative în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale”, se arăta în răspunsul Departamentului pentru Energie, la solicitarea Agerpres.

Prin această conductă se pot livra circa 14 000 de metri cubi de gaze pe oră, adică 3 la sută din consumul Republicii Moldova.

„Estimăm că vom folosi în curînd această oportunitate dar este decizia companiei de stat din Republica Moldova cînd anume va dori să facă acest lucru. România şi-a ţinut promisiunile şi am reuşit finalizarea acestui important proiect de infrastructură energetică în timpul agreat şi cu un buget final de cheltuieli sub cel planificat iniţial”, au mai spus reprezentanţii Departamentului pentru Energie.

Către anul 2016 vom extinde gazoductul Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău, în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a capitalei Republicii Moldova, a mai declarat Candu. Uniunea Europeană va oferi suplimentar 10 milioane de euro pentru efectuarea lucrărilor de extindere a conductei.

Conducta de gaz Iaşi – Ungheni are o lungime totală de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decît consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor