Moldova: Dezvăluiri ale fostului şef al SIS referitoare la terorism

Armata Naţională a R. Moldova
Armata Naţională a R. Moldova (presedinte.md)

Ca urmare a atacurilor teroriste care au avut loc în Franţa săptămâna aceasta, au fost scoase la iveală lucruri interesante despre existenţa unui grup terorist în Republica Moldova între anii 1989-1999. Aceste date, neştiute până acum, au fost făcute publice de către Valentin Dediu, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Moldova, într-un interviu acordat pentru Publika TV.

În prezent însă nu avem de ce ne teme pentru că membrii acelui grup şi-au încetat activitatea pe teritoriul Mo0ldovei, iar astfel de organizaţii nu ar mai exista în Moldova.

Potrivit UNIMEDIA, Dediu a precizat: „A fost o organizaţie nu prea mare, însă la etapa dată prezenta pericol pentru securitatea regională în primul rând. În această perioadă nu era cadru legal în combaterea terorismului internaţional.”

Iniţial, din această grupare ar fi făcut parte trei membri, ulterior fiind instruiţi încă alţi cinci. Aceştia s-au ascuns într-un apartament închiriat la Chişinău, a subliniat Dediu. „Activitatea lor, la prima vedere nu era una teroristă, dar pe parcurs, noi ne-am încadrat activ în monitorizare. Acest grup era un element important în pregătirea luptătorilor în comiterea actelor teroriste. Această grupare a venit cu un proiect economic, a deschis o firmă şi avînd această firmă, aveau posibilitatea să invite pe termen de 90 de zile alţi specialişti...”, a menţionat fostul şef al SIS.

Niciunul dintre membrii acelei organizaţii nu a fost reţinut deoarece au părăsit Moldova. Şi-au încetat brusc activitatea şi au plecat spre CSI. În momentul de faţă, orice informaţie cu privire la terorismul din Moldova este absolut secretă, însă Dediu este de părere că nu va trece mult timp şi vor fi date în vileag informaţii.

Deşi grupul şi-a încetat activitatea în Moldova, se pare totuşi că pericolul nu a dispărut complet. Un membru al organizaţiei teroriste Statul Islamic ar fi originar din RM. Moldovenii au fost luaţi prin surprindere de această ştire, însă nu şi serviciile speciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe