Moldova aprobă schimbul multilateral de informaţii privind conturile financiare

Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
09.02.2022

Republica Moldova aderă la un important acord internaţional în domeniul fiscal, a anunţat miercuri, 9 februarie, Parlamentul de la Chişinău.

Astfel, Comisia economie, buget şi finanţe a aprobat, în unanimitate, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităţilor competente pentru schimbul automat de informaţii privind conturile financiare.

Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a dat aviz pozitiv proiectului de lege. Documentul va fi propus spre aprobare în plenul Parlamentului.

Ratificarea acordului va permite Republicii Moldova să efectueze schimbul de informaţii în scopul identificării persoanelor fizice sau entităţilor, care se eschivează de la declararea veniturilor şi plata impozitelor prin transferul banilor în conturile din străinătate.

Chişinăul va perfecta o listă a statelor cu care intenţionează să realizeze în mod automat acest schimb de informaţii. Prin urmare, Serviciul Fiscal de Stat va avea o imagine de ansamblu asupra conturilor deţinute în străinătate de rezidenţii Republicii Moldova.

„Schimbul va cuprinde informaţii pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod fiscal), informaţii referitoare la numărul contului, numele şi numărul de identificare (dacă există) al instituţiei financiare raportoare, informaţii despre soldul sau valoarea contului etc”, se menţionează într-un comunicat al Legislativului.

Conform notei de argumentare a proiectului, ratificarea Acordului va creşte gradul de transparenţă în activitatea de administrare fiscală, dar şi imaginea ţării pe arena internaţională.

Până în prezent, la Acordul multilateral al autorităţilor competente pentru schimbul automat de informaţii privind conturile financiare au aderat 114 state.

În noiembrie 2016, Republica Moldova a aderat la Forumul Global al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind transparenţa şi schimbul de informaţii în scopuri fiscale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor