Moldova: Activele Aeroportului Internaţional Chişinău vor fi concesionate

După lungi dezbateri, Guvernul în exerciţiu a aprobat, miercuri, o decizie cu privire la concesionarea activelor aflate în gestiunea economică a Î.S. "Aeroportul Internaţional Chişinău" şi a condiţilor concesionării acestora. Decizia a fost votată de toţi miniştrii cu excepţia başcanului Mihail Formuzal.
(BERTRAND LANGLOIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.05.2013

După lungi dezbateri, Guvernul în exerciţiu a aprobat, miercuri, o decizie cu privire la concesionarea activelor aflate în gestiunea economică a Î.S. "Aeroportul Internaţional Chişinău" şi a condiţilor concesionării acestora. Decizia a fost votată de toţi miniştrii cu excepţia başcanului Mihail Formuzal.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ministrul în exerciţiu al Economiei Valeriu Lazăr a menţionat că "decizia politică" de a scoate spre concesionare activele Aeroportului a fost luată de Guvern încă acum un an. "De atunci, a fost elaborat studiul de fezabilitate, condiţiile contractului de concesiune şi de organizare a concursului. Acesta a prevăzut, în cele mai pesimist caz, o creştere de cel puţin 7-8% a numărului de pasageri în cadrul Aeroportului", a spus ministrul, menţionând că acest proiect este cel mai important proiect de parteneriat public privat pe care îl are pe agenda sa Guvernul.

Ministrul a menţionat că scopul proiectului este de a asigura dezvoltarea infrastructurii aeroportuare şi a calităţii serviciilor prestate de Aeroportul Internaţional Chişinău. Activele întreprinderii şi terenul aferent acesteia vor fi transmise în concesiune pe o perioadă de până la 49 de ani. Volumul investiţiilor întreprinderii concesionale urmează să fie de cel puţin 230 mil. de euro. Argumentele ministrului Economiei nu l-au convins, însă, pe başcanul Mihail Formuzal, care a declarat că nu vede rostul ca o întreprindere care aduce profit statului să fie concesionată.

"Care este scopul de a oferi în concesie o găină care aduce ouă de aur? Care este sensul să dăm acest business profitabil în mâinile cuiva? Atunci când mă gândesc la concesie, îmi vine în minte Alaska şi regiunea transnistreană, care de asemenea s-a propus să fie concesionat. Acum cetăţenii vor spune că Guvernul împarte bunurile statului. În opinia mea, astfel de decizii trebuie luate în condiţii de stabilitate politică şi nu în plină criză politică", a menţionat Formuzal, care a precizat că "a da în concesiune Aeroportul înseamnă că statul nu poate gestiona corect această întreprindere".

Declaraţia başcanului a stârnit zâmbetul prim-ministrului interimar, Iurie Leancă. "Nu înţeleg contextul acestei asemănări dintre concesiunea Aeroportul Internaţional Chişinău şi Alaska. Nu vă supăraţi, dar este cel puţin o comparaţie deplasată. Să faci comparaţie între o decizie politică şi o decizie strict economică nu este corect. Sunt convins că această decizie este în folosul cetăţenilor RM", a precizat premierul.

În replică la declaraţia lui Mihai Formuzal că "Aeroportul ar fi o găină care aduce ouă de aur", Valeriu Lazăr a declarat că, de fapt, "întreprinderea este o valiză fără mâner". "Nu suntem noi primii care acordă spre concesiune aeroportul. La fel au procedat şi turcii, oferind aeroportul din Istanbul spre concesiune. Credeţi-mă, profitul este unul evident şi noi vom avea doar de câştigat. Statul trebuie să investească acolo unde sectorul privat nu manifestă interes", a spus în replică Lazăr.

După şedinţa Guvernului, Lazăr a declarat că în câteva săptămâni va fi anunţat concursul pentru concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor