Moartea Papei Francisc. Cardinalii se vor întâlni pentru a planifica funeraliile

Cardinalii urmau să se întâlnească marţi pentru a planifica funeraliile Papei Francisc, la care vor participa lideri din întreaga lume, înainte de conclavul de luna viitoare pentru alegerea unui nou lider al Bisericii Romano-Catolice, relatează Reuters.
Vaticanul a anunţat că Francisc, în vârstă de 88 de ani, a murit pe neaşteptate luni, după ce a suferit un accident vascular cerebral şi un stop cardiac, punând capăt unei domnii adesea turbulente, în care s-a confruntat în mod repetat cu tradiţionaliştii şi i-a susţinut pe cei săraci şi marginalizaţi.
Suveranul Pontif a petrecut cinci săptămâni în spital la începutul acestui an pentru o dublă pneumonie. Dar s-a întors la Vatican în urmă cu aproape o lună şi părea că se recuperează, apărând în Piaţa Sfântul Petru în Duminica Paştelui.
Moartea sa subită a pus în mişcare ritualuri străvechi, în timp ce Biserica cu 1,4 miliarde de membri a început tranziţia de la un papă la altul, inclusiv ruperea „Inelului Pescarului” şi a sigiliului de plumb al papei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite de nimeni altcineva.
Toţi cardinalii aflaţi în prezent la Roma au fost invitaţi să se reunească azi la Vatican la ora 9 a.m., unde erau aşteptaţi să înceapă pregătirea funeraliilor.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că el şi soţia sa vor ajunge la Roma pentru eveniment.
Printre alţi şefi de stat programaţi să participe se numără Javier Milei, preşedintele Argentinei, ţara natală a lui Francisc.
Vaticanul a declarat că se aşteaptă ca ceremonia să aibă loc undeva între vineri şi duminică.
Într-o ruptură de tradiţie, Francisc a confirmat în testamentul său final publicat luni că doreşte să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Magiore din Roma şi nu în Bazilica Sfântul Petru.
Reuniunea cardinalilor va analiza, de asemenea, funcţionarea zilnică a Bisericii în perioada premergătoare alegerii unui nou papă.
Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15-20 de zile după decesul unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai.
Aproximativ 135 de cardinali sunt eligibili pentru a participa la scrutinul extrem de secret care se poate întinde pe mai multe zile.
În prezent, nu există un candidat clar la succesiunea lui Francisc.
Progresiv
Papa Francisc a moştenit o Biserică în dezordine şi a lucrat din greu pentru a revizui administraţia centrală a Vaticanului, pentru eradicarea corupţiei şi, după un început lent, pentru a face faţă flagelului abuzurilor asupra copiilor în rândurile preoţimii.
El s-a confruntat adesea cu conservatorii, nostalgici după un trecut tradiţional, care l-au considerat pe Francisc prea liberal şi prea conciliant cu grupurile minoritare, cum ar fi comunitatea LGBTQ.
Francisc a numit aproape 80% dintre cardinalii electori răspândiţi în întreaga lume care îl vor alege pe următorul papă, ceea ce sporeşte, dar nu garantează, posibilitatea ca succesorul său să continue politicile sale progresiste.
Mulţi dintre cardinali sunt puţin cunoscuţi în afara ţărilor lor şi vor avea ocazia să se cunoască în cadrul unor reuniuni cunoscute sub numele de congregaţii generale care au loc în zilele dinaintea începerii unui conclav şi unde se va contura un profil al calităţilor necesare pentru următorul papă.
Vaticanul a declarat la sfârşitul zilei de luni că personalul şi oficialii din cadrul Sfântului Scaun ar putea începe imediat să îşi prezinte omagiile în faţa corpului papei la reşedinţa Santa Marta, unde Francisc şi-a stabilit domiciliul în 2013, evitând marele palat apostolic în care au locuit predecesorii săi.
Trupul său ar putea fi mutat la Bazilica Sfântul Petru încă de miercuri dimineaţă pentru ca toţi credincioşii să îl poată vizita, a transmis Vaticanul.