Misiune de salvare în Antarctica, în condiţii extreme

Doi membri ai bazei americane Amundsen-Scott South Pole din Antarctica trebuiau să plece urgent din bază datorită unor probleme grave de sănătate, nefăcute publice pe motiv de confidenţialitate. Cea mai probabilă ipoteză este un accident.

Baza americană Amundsen-Scott South Pole
Baza americană Amundsen-Scott South Pole (wikipedia.org)

Unul dintre cele două avioane bimotor Twin Otter, angajate în salvarea unor membri ai misiunii cu probleme grave de sănătate, care a aterizat la baza americană Amundsen-Scott South Pole, în Antarctica, a plecat deja cu persoanele bolnave, îndeplinindu-şi astfel misiunea de salvare.

Avionul a decolat la 14 iunie din Canada către baza britanică Rothera de pe coasta Antarcticii şi a oprit la baza SUA timp de câteva ore pentru a permite echipajului să se odihnească. Cei trei membri ai echipajului au trebuit să aştepte condiţii meteo favorabile atât în baza americană cât şi cea britanică, înainte de a reveni la Rothera.

National Science Foundation, care administrează baza americană, nu a oferit detalii cu privire la starea de sănătate a persoanelor care urmează să fie transportate, pe motiv de confidenţialitate.

Decizia de a-i readuce din Antarctica a fost luată după consultarea de la distanţă a medicilor, care au decis că pacienţii necesită spitalizare. Deocamdată, un accident este ipoteza cea mai probabilă a problemei care a necesitat misiunea de salvare, în cea mai dificilă şi periculoasă perioadă a iernii, cu temperaturi extreme, vânturi puternice şi întuneric.

Această operaţiune este extremă, asemănătoare cu scenele din filmele science fiction. De fapt, în Antarctica tocmai a început perioada cea mai rece şi întunecată a anului, cu temperaturi care coboară până la minus 80 de grade Celsius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură