Alexandru Flenchea a abordat cazul lui Alexandr Rjavitin, arestat la Tiraspol, la întâlnirea cu reprezentantul OSCE

(gov.md)

Viceprim-ministrul Alexandru Flenchea s-a întâlnit miercuri, 22 ianuarie, cu Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting.

Vicepremierul a acordat atenţie soluţionării cazurilor de rezonanţă cum ar fi cele ale cetăţenilor Republicii Moldova Alexandr Rjavitin şi Oleg Horjan, arestaţi în Transnistria şi „care poartă un caracter 'sistemic'”, solicitând expres în cadrul întrevederii cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski abordarea problemei în cauză.

Totodată, Alexandru Flenchea a adus la cunoştinţă că Guvernul a aprobat priorităţile pentru anul 2020: libertatea de circulaţie în Zona de Securitate, drepturile omului, situaţia cu sediile şcolilor din stânga Nistrului şi armonizarea procedurilor, tarifelor vamale şi a celor fiscale şi, respectiv, măsuri de sprijinire a comerţului între părţi şi de promovare a exporturilor, extinderea serviciilor publice pentru locuitorii din regiunea transnistreană şi apărarea drepturilor omului, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, dar şi unele proiecte de infrastructură precum reabilitarea drumului Chişinău – Odesa, inclusiv podul Gura Bâcului - Bâcioc.

În perioada 21-23 ianuarie, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting se află într-o vizită în Republica Moldova.

Cetăţeanul moldovean Alexandr Rjavitin în 2015 a fugit din armata transnistreană şi a povestit public despre experienţele traumatizante prin care trec tinerii recruţi din regiune. Acesta este arestat şi cercetat penal la Tiraspol „pentru dezertare” şi divulgarea secretelor de stat, riscând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe