Mişcare explozivă: UE vrea să importe gaze din Azerbaidjan pentru a scăpa de malaxorul rusesc

Vladimir Putin şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, 2017. (Maxim Shemetov / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
14.07.2022

Uniunea Europeană şi Azerbaidjan plănuiesc un acord pentru a creşte aprovizionarea cu gaze naturale şi a sprijini extinderea conductelor necesare pentru aceste importuri. Planul este ca UE să scape de dependenţa faţă de Rusia, care ar putea tăia gazele la iarnă în contextul războiului din Ucraina.

Proiectul de memorandum trebuie aprobat de statele membre UE.

"Părţile aspiră să sprijine comerţul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi către Uniunea Europeană, prin intermediul Coridorului Sudic de gaze naturale, în valoare de cel puţin 20 de miliarde de metri cubi pe an în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială şi cererea de pe piaţă", se arată în documentul consultat de Reuters, care este datat 11 iulie.

Anul trecut, gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ultimul tronson al Coridorului Sudic de gaze, a adus peste opt miliarde de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în mai multe ţări europene, inclusiv în Italia.

În documentul de lucru se menţionează că ambele părţi vor încuraja finanţarea pentru extinderea reţelei de conducte pentru a creşte aprovizionarea cu gaze naturale către Europa, adăugând că astfel de investiţii ar trebui să permită în viitor transportul de gaze cu emisii reduse de dioxid de carbon.

În plus, creşterea livrărilor către Europa ar necesita ca Azerbaidjanul să îşi sporească producţia internă de gaze.

Memorandumul subliniază importanţa unor "contracte pe termen lung, previzibile şi stabile" pentru a oferi siguranţă producătorilor de gaze, dar, în acelaşi timp, precizează că viitoarele contracte de gaze trebuie să fie în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă, care, potrivit Bruxelles-ului, prevăd o scădere a utilizării gazelor naturale, în special după 2030.

Ambele părţi ar trebui să îşi extindă acţiunile privind reducerea emisiilor de metan, unul dintre principalele gaze cu efect de seră, în lanţurile lor de aprovizionare, inclusiv prin stimulente pentru colectarea gazelor care altfel ar fi emise în atmosferă.

Acordul preliminar prevede, de asemenea, că UE şi Azerbaidjanul vor examina dezvoltarea interconexiunilor de electricitate pentru a promova energia regenerabilă şi vor discuta despre comerţul cu hidrogen în viitor.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa s-au înmulţit în această săptămână, după ce grupul rus Gazprom a început lucrările de întreţinere la conducta Nord Stream 1. Mai mult, guvernele şi companiile au avertizat că Moscova ar putea prelungi perioada în care conducta Nord Stream 1 va fi nefuncţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor