Miron Cozma, executat silit de statul român. Ce datorii are de achitat fostul lider al minerilor

Miron Cozma (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
22.05.2024

Numele lui Miron Cozma, fostul lider al minerilor, audiat la începutul acestei săptămâni în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, apare într-un dosar înregistrat pe 20 martie 2024 la Judecătoria Sectorului 1, conform datelor consultate de Fanatik pe portalul instanţelor de judecată.

Cozma are calitatea de contestator, în timp ce intimat este ANAF - Direcţia generală regională a finanţelor publice Bucureşti – Administraţia Sector 1 a Finanţelor publice.

Potrivit sursei citate, obiectul dosarului este “contestaţie la executare – suspendarea executării silite”. Nu a fost stabilit, încă, primul termen al procesului.

În 2013, într-un dosar disjuns din cel al Mineriadei, Cozma a fost executat silit de statul român pentru o sumă de aproximativ 50.000 euro, acesta dorind să îşi recupereze prejudiciul rezultat din transportul minerilor din Valea Jiului la Bucureşti cu CFR Marfă.

Procurorii au calculat valoarea transportului, care nu a fost achitată, şi i-au imputat-o lui Miron Cozma, în calitatea acestuia de lider al minerilor. În 2014, Cozma a mărturisit că statul îi reţine câte 10 milioane lei vechi pe lună din pensia de 29 de milioane. Ulterior, Cozma s-a plâns din nou că statul îi opreşte lunar 3.500 lei, jumătate din pensia pe care o încasa, de 7.000 lei.

Conform site-ului citat, prin dosarul înregistrat la Judecătoria Bucureşti, Miron Cozma cere, astfel, suspendarea executării silite, considerând că şi-a achitat obligaţiile faţă de statul român. Cozma mai are probleme cu banii, dar de altă natură. Pe 27 martie 2023, el a fost dat în judecată de Investcapital LTD, o firmă specializată în recuperarea datoriilor, pentru o sumă infimă, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Buftea. Mai multe detalii aici.

Reamintim că, luni, Cozma s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

În acest dosar sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

“Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, le-a spus Cozma jurnaliştilor prezenţi la Parchet, care l-au întrebat pe fostul lider al minerilor despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor