Mircea Diaconu spune că nu a primit nicio înştiinţare de la Parchetul General privind extinderea cercetărilor

Epoch Times România
31.05.2012

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat joi că nu a primit nicio înştiinţare de la Parchetul General cu privire la extinderea cercetările în cazul său şi că a stabilit telefonic o reprogramare a audierii după data de 10 iunie.

"Adevărul adevărat este că mă rugaseră prin telefon, că de vreun an tot suntem prieteni şi bem cafele împreună pe acolo, mă rugaseră telefonic să mă duc azi. Nu mai ţineam minte ora, am avut o problema la dinţi şi după ce am coborât de pe scaunul stomatologic am dat telefon şi am întrebat: "Mai ziceţi-mi o dată ora". Şi au zis: "A trecut, a fost la 11,00". Şi zic: "Bun, acum nu pot, pentru că am program, trebuie să plec din ţară, să semnez contracte, mă rog, interstatale". Şi am stabilit cu toţii, împreună, eu cu dânşii, că ne vedem în jur de 10-11 (n.r. iunie), ceva de genul acesta, stabilim noi data. Asta e tot ce s-a întâmplat. Nu e nimic special. Deci m-am văzut telefonic cu dânşii, fără probleme", a declarat Diaconu, la România Tv, întrebat dacă s-a prezentat joi la Parchetul General, unde a fost convocat în legătură cu dosarul de conflict de interese deschis de procurori la sesizarea ANI.

El a afirmat că toate speculaţiile apărute în presă pe seama sa sunt "intoxicări" şi că după 10-11 iunie urmează să stabilească o zi în care să meargă la Parchetul General.

"Înţelegerea mea cu dânşii, telefonic, a fost că nu am timp acum şi că după aceea, după ce mă întorc, după ce plec şi din ţară - că acum plec prin ţară -, după aceea plec şi din ţară în continuare, când mă întorc merg la dânşii şi stăm de vorbă liniştiţi cât e nevoie. Dar e o înţelegere a mea cu dânşii fără probleme, telefonică. (...) După 10-11 ale lunii vorbim din nou la telefon şi găsim gaura şi vă anunţ", a explicat Diaconu.

Întrebat dacă a primit de la Parchet o înştiinţare în ceea ce priveşte o eventuală extindere a cercetării penale, Diaconu a răspuns negativ.

"Absolut nimic, nicio înştiinţare de nicio culoare. De asta spun că mi se pare ciudat. Probabil că e o intoxicare şi cu asta basta. Pentru că nici dânşii nu ştiau. Am vorbit cu dânşii mai adineauri, am zis: "Ce s-a întâmplat, domnule, nu am vorbit noi la telefon?". (...) Nu există nicio hârtie, căci acum am întrebat la secretariatul ministerului. Nu există nimic, nicio citaţie", a subliniat ministrul Culturii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au extins cercetările faţă de ministrul Culturii, Mircea Diaconu, pentru alte trei contracte semnate de acesta în calitate de director al Teatrului Nottara cu soţia sa şi care încalcă regimul conflictului de interese.

Într-un răspuns trimis joi AGERPRES de Biroul de Presă al Parchetului General se arată că procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Mircea Diaconu pe data de 4 ianuarie, pentru o infracţiune de conflict de interese.

După începerea urmăririi penale şi audierea lui Mircea Diaconu, procurorii au descoperit alte trei contracte (drepturi intelectuale, drepturi de autor-scenografie, drepturi conexe) semnate de acesta, în calitate de director al Teatrului Nottara, cu soţia sa, contracte care încalcă regimul conflictului de interese.

Mircea Diaconu a fost citat joi la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă extinderea cercetărilor, însă acesta i-a anunţat pe procurori că nu se poate prezenta şi a solicitat reprogramarea audierii pentru data de 11 iunie.

Pe 27 octombrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării lui Mircea Diaconu, director al Teatrului "C. I. Nottara", pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece şi-ar fi angajat nelegal soţia în funcţia de regizor artistic.

ANI susţine că Mircea Diaconu a fost numit în funcţia de director al Teatrului "C. I. Nottara" în baza unei hotărâri a CGMB din 2002, iar soţia acestuia a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august 2007, actor la acelaşi teatru.

Ulterior, pe 8 august 2007, soţia lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului "C. I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Cererea a fost aprobată de Mircea Diaconu, deşi, după cum susţine ANI, ea nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, adică minimum un an experienţă în domeniul regiei.

De asemenea, ANI susţine că la concursul organizat pe 13 august 2007 Mircea Diaconu a exercitat calitatea de preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor