Ministrul Transporturilor promite că Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate va fi finalizată până în 2016, din fonduri UE

Trafic îngreunat de lucrările la metroul din Drumul Taberei, Bucureşti.
Trafic îngreunat de lucrările la metroul din Drumul Taberei, Bucureşti. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Ana Petrescu
22.04.2013

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au dat un acord de principiu pentru introducerea metroului în axele de finanţare europeană pentru intervalul 2007-2013 şi că dacă vor exista finanţări din bani europeni lucrările la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate ar putea fi finalizate până în 2016, relevă b365.ro.

“Avem o discuţie foarte avansată cu domnul primar Oprescu şi cu cei din Ilfov, pentru că Autoritatea Metropolitană de Transport vrem să fie sub tutela Primăriei Municipiului Bucureşti, a Consiliului Judeţean Ilfov şi parţial şi a Ministerului Transporturilor. Această autoritate să se ocupe de tot transportul public de călători în Bucureşti şi în localităţile învecinate. Operarea metroului va fi în subordinea acestei autorităţi metropolitane, iar dezvoltarea metroului va rămâne în continuare la Ministerul Transporturilor", a declarat Fenechiu la o emisiune difuzată de postul Pro TV.

Relu Fenechiu a mai adăugat că se va lucra “la foc continuu” la Magistrala V de metrou, în cazul în care vor fi alocate fonduri europene,

Cu toate acestea, ministrul Transporturilor Fenechiu a precizat că Programul Operaţional Sectorial de Transport, gestionat de minister, are în momentul de faţă rata cea mai redusă de absorbţie, dar se angajează ca până la finele exerciţiului financiar, rata să fie cea mai ridicată dintre toate programele sectoriale.

"Astăzi, cu toate că sunt doar de patru luni în minister, am o rată de contractare de peste 80%", a completat Relu Fenechiu.

Ministrul a explicat şi că vor continua lucrările de extindere a magistralei M4, dar şi lucrările de construcţie a magistralei M5.

"Contribuţia publică naţională pentru aceste două magistrale va fi de 15% din valoarea proiectelor fără TVA", a argumentat ministrul Transporturilor.

Relu Fenechiu a mai precizat că s-a virat deja o primă tranşă de bani, pentru magistrala M5 (Drumul Taberei – Universitate). Pentru acest stadiu al lucrărilor s-au virat 104 milioane de lei, care se adaugă celor 40 de milioane de lei, care erau deja puşi la dispoziţia constructorilor.

În proiect se prevede extinderea magistralei M4 (Parc Bazilescu – Străuleşti), dar şi construirea magistralei M5 (Drumul Taberei – Universitate).

De peste două luni, lucrările la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Universitate au fost oprite, după ce Guvernul a decis să nu aloce fonduri suficiente în bugetul pe 2013 pentru continuarea lucrărilor.

După ce prim-ministrul Victor Ponta şi Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, au negat în primă instanţă pericolul de oprire a lucrările din cauza subfinanţării la începutul acestui an, mai târziu cei doi au promis în mai multe rânduri că vor asigura continuarea lucrărilor din diverse surse, prin Ordonanţa Guvernamentală şi rectificarea de la bugetul de stat şi încercarea de a obţine finanţare din fonduri UE.

"Firmele au fost de acord să lucreze din fonduri proprii pentru a finaliza lucrările, până la venirea iernii, la străpungerea Valea Ialomiţei în Drumul Taberei şi să fie terminate şi lucrările la Parcul Moghioroş", a afirmat Dan Trifu, consultant la Magistrala 5.

Lucrările la Magistrala 5 de metrou care va face legătura între Drumul Taberei şi Universitate vor fi reluate în curând, decizie care va afecta mulţi bucureşteni, întrucât linia de tramvai 41 va fi deviată sau chiar suspendată.

Mai mult, dacă lucrările la metrou vor decurge conform planului şi nu vor mai avea întârzieri, acestea vor necesita devierea sau suspendarea tramvaiului 41.

Există mai multe variante de deviere a tramvaiului 41, însă nu a fost decisă încă utilizarea uneia dintre ele. În cazul devierii traseului, tramvaiul 41 se va alătura unui lung şir de mijloace de transport în comun afectate de realizarea metroului din Drumul Taberei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor