Tribunal moscovit îngheaţă activele investitorului Michael Calvey în Rusia

Investitorul american Michael Calvey în timpul unei audieri la tribunalul districtului Basmanni din Moscova
Investitorul american Michael Calvey în timpul unei audieri la tribunalul districtului Basmanni din Moscova (Getty Images)

Un tribunal moscovit a îngheţat aproape un milion USD în active în ultimul episod al dosarului împotriva magnatului american Michael Calvey şi a fondului său de acţiuni private Baring Vostok, a raportat Financial Times.

Evoluţia este un pas înapoi pentru echipa lui Calvey, după rapoartele de luna trecută care afirmau că procurorii se pregăteau să renunţe la caz.

O cerere din partea procurorilor de confiscare a conturilor bancare locale, a maşinilor şi a apartamentelor deţinute de Calvey şi de patru dintre colegii săi de la Baring Vostok a fost aprobată de un tribunal din Moscova în august, notificările fiind trimise săptămâna trecută.

Hotărârea judecătorească se referă la active în valoare de peste 55 de milioane de ruble (850.000 USD) în cazul Calvey, potrivit publicaţiei.

Într-o declaraţie pentru Financial Times, Baring Vostok a declarat: „Instanţa a decis să îngheţe bunurile colegilor noştri, inclusiv apartamentele în care trăiesc soţiile şi copiii lor mici, într-un moment în care nu sunt în măsură să ofere sprijin financiar pentru familii“.

„Suntem siguri că aceşti colegi sunt nevinovaţi şi că acest caz penal este folosit pentru a presa Baring Vostok în conflictul corporativ din jurul Băncii Vostocini”.

Calvey, care investeşte în Rusia de peste 25 de ani, a fost reţinut în februarie 2019 sub acuzaţia de delapidare într-un dosar legat de un schimb de împrumuturi pentru acţiuni cu Banca Vostocini, care la acea vreme era deţinută majoritar de Baring Vostok.

Cazul a zguduit comunitatea rusească de investiţii, atât ruşii cât şi străinii luând apărarea lui Calvey.

Calvey şi colegii săi neagă acuzaţiile, spunând că dosarul a fost lansat în încercarea de a influenţa o dispută corporativă în curs de desfăşurare cu omul de afaceri Artem Avetisyan, asociat al Kremlinului, legat banca Vostochni, relatează MoscowTimes.