Ministrul Mediului: România are nevoie de o Strategie Forestieră Naţională cu obiective clare

Barna Tanczos - gov.ro
Barna Tanczos - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri că România are nevoie de o Strategie Forestieră Naţională care să fie urmată de toţi actorii din acest sector.

"Avem gata cel mai actualizat document cu privire la politica forestieră din următoarea decadă, document pe care ne putem baza viitoarele decizii în acest sector. Cu acest document în mână, pasul următor este elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale. România are nevoie de această strategie care să fie urmată de toţi actorii din sector", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a adăugat că se doreşte ca viitoarea strategie să atingă „nişte obiective clare: de la conservarea pădurilor şi reducerea presiunii din aceasta, până la creşterea suprafeţelor împădurite, stoparea fenomenelor ilegale din pădurile ţării, exploatarea durabilă şi legală, dar şi conservarea biodiversităţii”.

„În acelaşi timp, Strategia poate veni cu noi viziuni pentru susţinerea industriei şi a locurilor de muncă în acest sector şi identificarea de surse de finanţare echitabilă a societăţilor comerciale de profil pentru a alinia preţurile masei lemnoase din România la cele din UE şi a limita astfel importurile masive pe care le înregistrăm astăzi. Totodată, cred că viitoarea Strategie poate răspunde la provocări precum rezilienţa pădurilor României în faţa schimbărilor climatice, intervenţiile rapide în pădure în caz de pericole, dar şi reducerea dependenţei populaţiei României de lemnul de foc”, a subliniat Tanczos Barna.

Totodată, ministrul Mediului le-a mulţumit specialiştilor din mediul academic şi ştiinţific, societăţii civile, tuturor celor care s-au implicat în procesul consultativ pentru elaborarea opţiunilor strategice pentru politica forestieră din următorii 10 ani.

"Viitoarea Strategie va trebui fundamentată ştiinţific. În acest sens, le mulţumesc celor două Universităţi, Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, pentru că ne-au fost o sursă de argumente obiective şi ştiinţifice în procesul consultativ care s-a încheiat şi care reprezintă o bază solidă pentru viitoarea Strategie Forestieră Naţională", a conchis oficialul.

Declaraţiile ministrului Mediului vin după ce acesta a participat la o discuţie despre abordarea strategică pe termen lung a pădurilor României, desfăşurată vineri la Universitatea Transilvania din Braşov.