Ministrul japonez al comerţului demisionează deoarece a oferit bani şi cadouri unor alegători

Un înalt oficial al guvernului japonez a încălcat legea, livrând mâncare, aranjamente florale funerare şi alte cadouri.
Isshu Sugawara
Isshu Sugawara (Getty Images)
Mioara Stoica
25.10.2019

Ministrul japonez al industriei, Isshu Sugawara, numit recent, şi-a dat demisia vineri 25 octombrie după ce a fost acuzat de mass-media că a încălcat legea, oferind bani şi cadouri alegătorilor.

Sugawara i-a cerut secretarului său să livreze un plic cu 20.000 de yeni (166 de euro) în numerar, familiei unui simpatizant decedat, pentru înmormântare, relatează The Mainichi (Japan's trade minister Sugawara resigns over money, gifts scandal).

De asemenea, ministrul a oferit cadouri destul de scumpe, precum crabi şi pepeni galbeni (un fruct care poate atinge preţuri astronomice în Japonia) altor alegători care l-au susţinut. Au fost raportate şi alte cadouri constând în alimente şi ofrande florale la alte înmormântări.

Aceste livrări sunt interzise de legile electorale japoneze, de teamă că acestea pot provoca suspiciunea de cumpărare de voturi, cu excepţia cazului în care funcţionarul participă personal la o nuntă sau la o înmormântare, dăruind personal un cadou în acel context.

„Îmi asum responsabilitatea că l-am numit, îmi cer scuze poporului japonez”, a declarat şeful guvernului, Shinzo Abe. Nu este prima dată când unul dintre miniştrii săi este obligat să demisioneze din cauza unui scandal de clientelism de acest gen.

Sugawara, în vârstă de 57 de ani, şi-a asumat acest portofoliu la ultima remaniere a Guvernului, din 11 septembrie a.c..

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor