Ministrul Finanţelor exclude "total" creşterea taxelor sau introducerea unora noi

Noul ministru al Finanţelor, Viorel Ştefan, dă asigurări că programul de guvernare PSD - pe care Opoziţia l-a catalogat drept nesustenabil - poate fi realizat fără creşterea taxelor, sau introducerea unora noi.
Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. (Camera Deputaţilor)

După o primă evaluare a bugetului, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a ajuns la concluzia că există spaţiu fiscal pentru a finanţa toate măsurile care se regăsesc în programul de guvernare, iar introducerea de taxe noi sau creşterea celor existente este exclusă, relatează News.ro.

„Vestea bună este că pe evaluarea veniturilor, suntem astăzi la 253,2 miliarde de lei. După o primă evaluare cred că avem spaţiu fiscal pentru a finanţa toate măsurile care se regăsesc în programul de guvernare şi vizează exerciţiul financiar 2017”, a declarat, la Antena 3, noul ministrul.

În acelaşi timp, Viorel Ştefan a explicat că limita de deficit - 3% - nu este negociabilă, ea va fi respectată.

„Afirmaţia că suntem pe un deficit de 9 miliarde aparţine domnului Ionuţ Dumitru, care înainte de a fi preşedintele Consiliului fiscal este un analist economic. Care este diferenţa între ce spune domnul Dumitru şi ce spunem noi? Noi am stabilit ca regulă de lucru şi sarcină adoptată în Guvern, ca orice măsură care vine cu impact pe creşteri de cheltuieli, să fie dublată de o măsură foarte clară care compensează printr-o creştere de venit.

De aceea am intrat în şedinţă de guvern cu două ordonanţe: una de modificare a Codului fiscal şi una privind măsuri fiscal-bugetare care vizau creşterea salariilor în administraţia publică. Am prezentat şi Primului-ministru şi întregului Guvern un bilanţ din care rezultă că ceea ce vine cu plus pe cheltuieli se compensează printr-o suplimentare a veniturilor”, a precizat ministrul.

Întrebat dacă va adopta toate măsurile prevăzute în programul de guvernare al PSD, ministrul Finanţelor a replicat că prevederile programului de guvernare reprezintă normă legală. „Nu se pune problema de a renunţa la vreuna dintre măsuri”, a adăugat Viorel Ştefan.

„Măsuri noi vor fi, dar nu vor genera o înăsprire a fiscalităţii, iar introducerea de taxe noi sau de cote de taxe este total exclusă”, a subliniat ministrul Finanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne