Ministrul de Externe al României condamnă otrăvirea lui Navalnîi. Cere anchetă imparţială
alte articole
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, printr-o postare pe Twitter, otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi, catalogând acest fapt drept "complet inacceptabil". Totodată, Aurescu a pledat pentru o anchetă minuţioasă şi imparţială în acest caz.
"Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxină de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei", a scris, miercuri, pe contul său de Twitter, şeful diplomaţiei române.
Poziţionarea lui Aurescu vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat şi el miercuri otrăvirea "şocantă" a opozantului rus Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă, relatează AFP.
"Guvernul german a anunţat că Alexei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel", a precizat Stoltenberg într-un comunicat citat de Agerpres.
La rândul său, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a cerut Kremlinului să dea răspunsuri cu privire la „tentativa de omor” a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, după ce examenele toxicologice de la spitalul Charite din Berlin au indicat „fără echivoc” că celebrul critic al Kremlinului a fost otrăvit cu un agent din familia Noviciok.
"Această otravă ar putea fi identificată fără echivoc în teste", a spus Merkel, referindu-se la analizele efectuate de un laborator militar. Cancelarul german a spus că descoperirile au ridicat „întrebări foarte dificile la care numai guvernul rus poate răspunde şi trebuie să răspundă”.
Descoperirea faptului că Noviciok este agentul care l-a îmbolnăvit pe Navalnîi îi va determina pe mulţi să ajungă la concluzia că atacul a fost un mesaj de descurajare pentru criticii Kremlinului. Echipa lui Navalnîi a arătat imediat cu degetul spre Kremlin. Acuzaţiile lor, la vremea respectivă fără dovezi certe, devin acum realităţi, deoarece se presupune că un asemenea agent chimic - o neurotoxină militară - nu este uşor de obţinut, deci este probabil să provină din laboratoarele structurilor statului.
„Alegerea agentului Noviciok pentru a-l otrăvi pe Navalnîi în 2020 este în esenţă echivalentă cu lăsarea unui autograf la locul crimei”, a scris Leonid Volkov, asociatul lui Navalnîi, pe Twitter, adăugând o imagine a autografului lui Putin la postare, arată The Guardian.