Ministrul de Externe al RM a discutat cu Secretarul General NATO despre dezescaladarea situaţiei de securitate regională

Nicu Popescu şi Jens Stoltenberg
Nicu Popescu şi Jens Stoltenberg (mfa.gov.md)

Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, s-a întâlnit, luni, 24 ianuarie, la Cartierul general al NATO de la Bruxelles cu Secretarul General Jens Stoltenberg.

În cadrul discuţiei oficialii au accentuat importanţa dezescaladării situaţiei de securitate regională, promovării dialogului, identificării soluţiilor politice şi evitarea acţiunilor de ordin militar în contextul actualei crize de securitate de pe continentul european.

La Bruxelles, viceprim-ministrul, ministru de Externe, a avut o întrevedere şi cu secretarul general adjunct Mircea Geoană cu care au stabilit punctual paşii ulteriori pentru implementarea obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 - 2023 aprobat recent de guvern, Ministerului de Externe revenindu-i rolul de coordonator al acestui proces.

În context, s-a convenit despre necesitatea de a acţiona în direcţia realizării programelor practice în domeniile convenite de comun acord şi în spiritul neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova.

Totodată, şeful diplomaţiei moldovene a apreciat răspunsul prompt şi solidaritatea statelor NATO în combaterea pandemiei de COVID-19 şi a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia generoasă.