Ministrul belgian pentru migraţie critică Ungaria pentru ameninţarea cu transportarea migranţilor la Bruxelles

Refugiaţi se târăsc pe sub un gard de sârmă ghimpată la graniţa sârbo-ungară în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
10.09.2024

Înalt oficial belgian în domeniul migraţiei a criticat luni Ungaria pentru că a ameninţat că va trimite un convoi de autobuze cu migranţi la Bruxelles ca represalii împotriva politicilor Uniunii Europene şi a sugerat că aceştia vor fi opriţi la frontieră, potrivit AP.

Guvernul anti-imigraţie al Ungariei a semnalat vineri că ia în serios un plan de a oferi solicitanţilor de azil călătorii gratuite într-un singur sens către Bruxelles, o măsură menită să preseze Comisia Europeană să renunţe la amenzile mari împotriva ţării pentru politicile sale restrictive în materie de azil.

În iunie, Curtea Europeană de Justiţie a ordonat Ungariei să plătească o amendă de 200 de milioane de euro (216 milioane USD) pentru încălcarea persistentă a normelor blocului comunitar în materie de azil şi o amendă suplimentară de 1 milion de euro pe zi până la alinierea politicilor sale la legislaţia UE.

Comisia, puterea executivă a UE, îşi are sediul în capitala Belgiei.

Nicole de Moor, ministrul belgian pentru migraţie, a declarat că ameninţarea Ungariei "subminează solidaritatea şi cooperarea în cadrul Uniunii. Belgia continuă să pledeze pentru o strategie comună, coordonată, în care respectarea valorilor europene şi a obligaţiilor internaţionale este esenţială".

Potrivit unei declaraţii emise de biroul lui de Moor, trimiterea convoiului de către Ungaria "ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor europene şi internaţionale. Prin urmare, Belgia nu va permite accesul" unor astfel migranţi.

Nicole de Moor i-a cerut ambasadorului UE al Belgiei să discute cu omologul său ungar despre această ameninţare. De asemenea, ea doreşte o poziţie fermă a Comisiei împotriva acestei ameninţări.

Declaraţia menţionează că autobuzele ar trebui să traverseze ilegal teritoriul altor state membre pentru a ajunge ilegal în Belgia".

Acestea ar trebui să traverseze Franţa sau Germania - care, împreună cu Luxemburg şi Olanda, înconjoară Belgia - şi, eventual, să tranziteze alte ţări membre ale UE, precum Austria, Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Republica Cehă.

Toate aceste ţări fac parte din Spaţiul Schengen al Europei, un grup de 29 de ţări, majoritatea din UE, între care oamenii pot circula fără a fi supuşi unor controale de identitate. Cu toate acestea, Austria, Franţa, Germania şi Slovenia au instituit în prezent controale din cauza preocupărilor legate de securitate şi de circulaţia migranţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor