Ministrul Apărării de la Chişinău, despre aderarea la NATO: Nu se discută despre asta acum, dar nici nu suntem pregătiţi

Anatolie Nosatâi, ministrul Apărării Republicii Moldova
Anatolie Nosatâi, ministrul Apărării Republicii Moldova (agora.md)

„În primul rând nu se discută despre asta acum dar nici nu suntem pregătiţi”, a declarat ministrul Apărării de la Chişinău, Anatolie Nosatâi, în contextul în care tot mai mulţi discută despre aderarea Republicii Moldova la NATO, după ce preşedinta Maia Sandu a admis, la Davos, că Moldova ar putea renunţa, printr-un proces democratic, la neutralitate în favoarea aderării la o „alianţă mai mare”.

„Nu ştiu de ce, dar toţi vehiculează cu NATO. Doamna preşedintă nu a menţiont despre NATO. A menţionat o alianţă mai mare, dar alianţele sunt diferite, noi cunoaştem alianţe locale, regionale, zonale, etc. Pot fi diferite configurări.

E clar că toţi cei care doresc să manipuleze pe acest subiect au invocat NATO. Dar dacă e să vorbim despre NATO, este o alianţă politico-militară foarte puternică şi dacă e să vorbim direct, dorinţa de a deveni membru nu înseamnă mult. Trebuie să faci faţă, să fii acceptat, să implementezi multe standarde şi procedee în sistemul de pregătire, dotare, dezvoltare”, a menţionat Nosatâi în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la Realitatea.md.

Totodată, oficialul moldovean a ţinut să se refere, în acest context, la exemplul Suediei şi Finlandei, care deja de mai bine de opt luni încearcă să adere la NATO, dar nu au reuşit, deşi au bugete de peste 7 şi respectiv 4 miliarde euro pe an, cu armate destul de bine pregătite şi cu sisteme de rezervă pe care nu ale are altcineva în lume.

„Este o discuţie doar pentru a iniţia nişte dialoguri în ţară şi pentru a distrage atenţia de la alte probleme. Acum principalul este de văzut ce doresc cetăţenii Republicii Moldova”, a adăugat ministrul Apărăii, dând de înţeles că ar trebui mai întâi organizat un referendum pentru a se afla părerea moldovenilor privind renunţarea la statutul de neutralitate.

În ceea ce priveşte majorarea bugetului la 2 la sută din PIB pentru aderare la NATO, Anatolie Nosatâi a menţionat că „asta trebuie făcut indiferent dacă este vorba de aderare sau altceva. Statul trebuie să aibă capacitatea de a se apăra”.