Ministru israelian se laudă că Israelul este singura ţară care a ucis iranieni

Avion de vânătoare israelian
Avion de vânătoare israelian (Getty Images)

Pe fondul tensiunilor dintre Iran şi Marea Britanie, un oficial israelian s-a lăudat că ţara sa este singura care “a ucis iranieni”, potrivit Express.co.uk.

Ministrul pentru Cooperare Regională din Israel, Tzachi Hanegbi, a făcut comentariile duminică în cadrul unui interviu la radioul de stat, făcând referire la atacurile israeliene în Siria împotriva ţintelor militare iraniene şi ale Hezbollah, potrivit France24. Totuşi, remarcile au fost făcute după ce Iranul a capturat la sfârşitul săptămânii trecute un petrolier sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz. Incidentul a avut loc după ce Marina Regală britanică a confiscat un petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului, fiind suspectat că transporta petrol iranian către Siria, o încălcare a sancţiunilor impuse de UE împotriva regimului din Damasc.

Confiscarea petrolierului a amplificat tensiunile dintre Washington şi Teheran, tensiuni asociate cu retragerea americanilor din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

Hanegbi a acuzat Iranul – principalul inamic al Israelului – că urmăreşte să creeze “haos” şi să “afecteze libertatea de navigaţie”.

Oficialul israelian a fost întrebat dacă este îngrijorat de posibilitatea ca SUA să nu susţină Israelul în cazul unui conflict cu Iranul, însă el a precizat că Teheranul va evita un astfel de scenariu.

“Israelul este singura ţară din lume care a ucis iranieni timp de doi ani. I-am atacat pe iranieni de sute de ori în Siria. Uneori o recunoaştem şi alteori rapoarte străine dezvăluie acest lucru”, a susţinut Hanegbi, adăugând că iranienii “înţeleg că Israelul este serios”.

În urmă cu câteva zile, premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut declaraţii similare celor ale lui Hanegbi. “Pe moment, singura armată din lume care luptă împotriva Iranului este armata israeliană”, a precizat premierul.

De asemenea, Netanyahu a avertizat că avioanele de vânătoare israeliene “pot ajunge în orice punct al Orientului Mijlociu, inclusiv în Iran”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe