Ministru canadian de externe se indreapta spre China insotit de apelurile pentru drepturile omului
In timp ce ministrul canadian de externe Peter MacKay se pregateste sa viziteze China la inceputul saptamanii viitoare, canadienii ii cer sa puna problema drepturilor omului si salvarea membrilor familiilor celor persecutati si inchisi de regimul chinez pe primul loc al listei de prioritati.
MacKay va calatori spre Norvegia si Belgia pentru intalniri de nivel inalt inainte sa soseasca in China la sfarsitul lunii. Intalnirile cu oficialii chinezi vor include stabilirea prioritatilor in cooperarea productiva canadiana-chineza. Totusi, drepturile omului sunt asteptate sa fie pe agenda sa, lucru cerut in special de condamnarea recenta de catre un tribunal chinez a unui cetatean canadian.
Huseyincan Celil, un activist pentru drepturile populatiei uigur, a fost condamnat joia trecuta sub acuzatii de separatism si terorism. Guvernul canadian sustine ca nu exista dovezi clare pentru acuzatiile impotriva lui. Totusi, autoritatile chineze refuza sa ii recunoasca cetatenia canadiana si au continuat sa ii refuze dreptul la ajutorul consular canadian.
Intre timp, ieri in Ottawa Asociatia Falun Dafa a tinut o conferinta de presa in Parliament Hill cerandu-i ajutorul dnului MacKay in eliberarea membrilor familiilor celor 15 canadieni de origine chineza inchisi in China pentru ca practica Falun Gong.
Rezidenta din Montreal Yao Lian a declarat ca practicantii Falun Gong din China sunt “in mod automat etichetati drept criminali” sau “inamici de clasa” de catre regim si nu au nici drepturi, nici siguranta. Sotul ei Ma Jian a fost condamnat la munca fortata pentru 2 ani si jumatate in 18 aprilie.
Shen Yue a facut apel pentru ajutarea matusilor sale inchise in provincia Hebei. Mama sa a fost inchisa cu ceva timp in urma pentru 2 ani. Ea a fost batuta cu bastoane electrice si “fortata sa se dezbrace si sa stea afara,” a declarat ea. Huang Xin, al carei fiu Michael Zeng locuieste in Toronto, ispaseste o sentinta de 8 ani inchisoare. S-a raportat ca a fost torturata sever.
Mingli, fratele rezidentului din Toronto Lin Shenli, se afla in inchisoare pentru 6 ani. Li Shenli insasi a fost 2 ani de zile intr-un lagar de munca inainte sa se reuneasca cu sotia sa in 2002 in Canada, multumita ajutorului organizatiei Amnesty International si a oficialilor guvernului canadian, a declarat el.
Presedintele Asociatiei Falun Dafa din Ottawa, Li Xun, a declarat: “Persecutia Falun Gong este o politica cheie a regimului chinez printre multele incalcari severe ale drepturilor omului. Este o chestiune serioasa care trebuie discutata in timpul oricaror discutii cu regimul privind drepturile omului.”
Conform raportului intocmit in 2006 de catre Raportorul Special ONU Manfred Novak asupra cazurilor de tortura in China, practicantii Falun Gong reprezinta 66% dintre victimele torturilor in timpul custodiilor guvernamentale. Raportul din 2006 al Departamentului de Stat american asupra Drepturilor Omului a sustinut ca in China, “politia are cote pentru practicantii Falun Gong” si “a continuat sa retina practicanti Falun Gong pe care ii plaseaza in lagare de reeducare.”
Pa peluza din fata Parliament Hill, practicantii au organizat o demonstratie antitortura in care au reconstituit metodele brutale aplicate practicantilor Falun Gong din China pentru a-i forta sa renunte la credinta lor.
De asemenea ei au atras atentia asupra raportului investigativ “Recoltarea Sangeroasa” care analizeaza acuzatiile privind recoltarea de organe de la practicantii Falun Gong din China de catre regimul comunist chinez. Intocmit de avocatul pentru drepturile omului David Matas si fostul secretar de stat canadian pentru Asia Pacific David Kilgour, raportul concluzioneaza ca “a existat si continua si astazi o recoltare fortata de organe pe scara mare de la practicanti Falun Gong.” Cei doi au calatorit in 30 de tari pentru a-si prezenta raportul care a fost emis in iulie anul trecut.
Intre timp, dupa 6 luni de studiere a dialogului bilateral foarte criticat dintre China si Canada asupra drepturilor omului, Subcomitetul Parlamentar asupra Drepturilor Internationale ale Omului prezidat de parlamentarul conservator Jason Kenney este asteptat sa emita in scurt timp un raport.
Printre tarile care s-au angajat in dialoguri privind drepturile omului cu China, care includ SUA, Anglia, Australia, Norvegia, Suedia, Germania, Japonia si altele, Canada este prima care a imputernicit o evaluare a procesului dialogului.
Larry Bagnell si Pierre Poilievre se numara printre membrii Parlamentului care si-au oferit ajutorul.
In privinta salvarii membrilor familiei, Li a declarat: “Vocea comunitatii internationale este foarte semnificativa si importanta.”