Miniştrii Economiei din Moldova şi Turcia au semnat la Chişinău Acordul de Liber Schimb
Vicepremierul Andrian Candu, ministru al Economiei, şi ministrul Economiei al Republicii Turcia, Nihat Zeybekci, au semnat joi la Chişinău Acordul de Liber Schimb dintre cele două state, informează Moldpres. Obiectivele Acordului vizează promovarea comerţului reciproc, dezvoltarea relaţiilor economice, asigurarea unei concurenţe loiale în comerţul bilateral, eliminarea barierelor birocratice din calea comerţului, precum şi crearea unor condiţii prielnice în vederea investiţiilor în economia celor două state.
„Acordul de Comerţ Liber dintre R. Moldova şi Turcia a fost semnat după aproape trei ani de negocieri. În contextul actual din regiune, prezentul document va aduce beneficii mari agenţilor economici din statele semnatare. Astfel, în baza Acordului vor fi liberalizate schimburile comerciale între ţările noastre pentru circa 9 mii de poziţii tarifare”, a declarat Andrian Candu.
De asemenea, vicepremierul a subliniat că Turcia este considerată o ţară cu un regim protecţionist al pieţei foarte pronunţat, iar semnarea acestui document şi reducerea taxelor vamale pentru 770 de tipuri de mărfuri provenite din R. Moldova este un semn al relaţiilor privilegiate dintre aceste două ţări.
La rândul său, Nihat Zeybekci a remarcat că din cele circa 50 de acorduri de liber schimb pe care le-a semnat Turcia cu diferite state, Acordul de Comerţ Liber cu Moldova oferă cea mai mare deschidere pentru mărfurile moldoveneşti pe piaţa turcă.
„În topul celor mai prospere firme ce activează în Republica Moldova patru sunt cu capital turcesc. În mod sigur, exporturile R. Moldova în Turcia vor creşte considerabil. Nu vom fi deranjaţi dacă deficitul comercial al schimbului de mărfuri va fi în favoarea ţării Dumneavoastră. Ne propunem să înlăturăm barierele care împiedică libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, persoanelor, capitalului etc.”, a accentuat oficialul turc.
La data intrării în vigoare a Acordului, toate taxele vamale de import, precum şi orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale vor fi anulate, cu excepţia unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălţăminte, mobilier, produse din plastic ş.a., pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la 3 la 7 ani.