Ministra Educaţiei anunţă că şcolile nu mai trebuie să printeze catalogul electronic la finalul anului

Ligia Deca (Facebook/deca.ligia)
Ana Ion
13.10.2024

Profesorii pot arhiva catalogul electronic exclusiv în mod digital fără să mai fie nevoie să îl printeze, a anunţat ministra Educaţiei, Ligia Deca. „Aceasta este noua reglementare pe care am dat-o recent”, a precizat ea la un podcast de partid.

Ministra Educaţiei a spus în podcastul PNL publicat miercuri pe YouTube că a crescut foarte mult numărul şcolilor interesate să implementeze un catalog electronic, ea susţinând că această creştere se datorează şi faptului că în loc să mai printeze la final de an catalogul completat online, şcolile pot alege să-l arhiveze „direct digital”.

Reglementarea de care vorbeşte Ligia Deca, însă, nu există în realitate, cel puţin în legislaţia din educaţie în vigoare care stabileşte regimul catalogului electronic ca act de studii, scrie Edupedu.ro.

În prezent, standardele tehnice minime pentru catalogul şcolar electronic sunt aprobate prin ordinul de ministru al educaţiei (OME) 3.896 din martie 2023. Acesta prevede, la articolul 11, alineatul 2, că evidenţa online a situaţiilor şcolare anuale se printează la finalul anului şcolar:

  • Catalogul electronic se tipăreşte, se semnează, se avizează şi se arhivează de directorul unităţii de învăţământ, la finalul anului şcolar, în conformitate cu prevederile art. 27 alin. (5) şi (8) din Regulamentul privind regimul actelor de studii şi al documentelor şcolare gestionate de unităţile de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 3.844/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

„A crescut fantastic numărul şcolilor care implementează o astfel de soluţie. Iniţial erau reticente. Acum, de când am eliminat bariera aceasta – că trebuiau să completeze în dublu şi în catalogul electronic, şi în cel clasic pe care îl ştim noi şi am spus că pot printa pur şi simplu cataloagele, să le semneze şi să le arhiveze, sau le pot arhiva direct digital. Aceasta este noua reglementare pe care am dat-o recent, normal că şcolile au devenit mult mai deschise”, a declarat Ligia Deca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor