Ministerul Sănătăţii: Părinţii care au dat în judecată Ministerul pentru vaccinul BCG au tot dreptul s-o facă

. (Andreas Rentz / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
25.11.2012

Secretarul de stat Alexandru Rafila a declarat că părinţii care au dat în judecată Ministerul Sănătăţii din cauza reacţiilor adverse ale vaccinului împotriva tuberculozei au tot dreptul la acest demers, situaţia produsului va fi analizată de o Comisie naţională şi internaţională.

Rafila a anunţat că o Comisie de experţi internaţionali va analiza, împreună cu specialiştii români, situaţia lotului de vaccin BCG importat din Danemarca şi care a produs reacţii adverse grave unui număr de 115 bebeluşi.

"Aş vrea să precizez faptul că, din păcate s-a creat panică în ceea ce priveşte vaccinarea, reacţiilor părinţilor sunt perfect justificate, iar Ministerul Sănătăţii a hotărât ca experţii români să se consulte cu experţi internaţionali în privinţa reacţiilor adverse grave. Fac menţiunea că toate vaccinurile utilizate în România au autorizaţie de punere pe piaţă din Uniunea Europeană", a precizat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Alexandru Rafila.

Secretarul de stat a mai spus că în cadrul campanie naţionale de imunizare împotriva tuberculozei au fost vaccinaţi cu produsul adus din Danemarca peste 200.000 de copii, iar reacţiile adverse grave au fost constatate la 115 bebeluşi.

Ca urmare, imunizarea contra tuberculozei a fost oprită temporar, pentru evaluarea situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, a anunţat joi, 22 noiembrie, ministrul Arafat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor