Ministerul Educaţiei interzice deplasările elevilor şi profesorilor în afara R. Moldova, din cauza coronavirusului

.
. (pixabay.com)

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău interzice organizarea deplasărilor, călătoriilor elevilor, studenţilor şi angajaţilor din instituţiile de învăţământ în afara ţării, iar în cazul întoarcerii din ţările/regiunile unde circulă coronavirusul de tip nou, instituţia recomandă automonitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile. La apariţia simptomelor clinice de infecţie fiind obligatorie adresarea la medicul de familie.

Potrivit unui comunicat, în scopul asigurării securităţii, protecţiei vieţii şi sănătăţii copiilor, elevilor, studenţilor şi angajaţilor instituţiilor de învăţământ, Ministerul Educaţiei solicită respectarea metodelor de profilaxie epidemiologică a gripei, infecţiilor acute ale căilor respiratorii şi a infecţiei cu coronavirusul de tip nou (2019-ncov), în edificiile instituţiilor de învăţământ.

De asemenea, ministerul cere informarea tuturor elevilor, studenţilor, părinţilor şi angajaţilor din instituţiile de învăţământ despre situaţia în cauză, respectarea condiţiilor de igienă personală, interzicerea exercitării funcţiilor de serviciu de către personalul cu simptome de gripă sau infecţii acute ale căilor respiratorii.

„Efectuarea triajului epidemiologic în instituţiile de învăţământ, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, în caz de necesitate – spitalizarea. În caz de apariţie a focarelor de gripă şi infecţii respiratorii acute în instituţiile de învăţământ, se va informa imediat centrul de sănătate publică locală”, se mai arată în comunicat.

Comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a declarat că graniţele ar trebui să rămână deschise, în ciuda faptului că Italia este acum o sursă majoră de răspândire a coronavirusului în ţările europene.

„Elveţia şi Austria, care se învecinează cu nordul Italiei - au confirmat, de asemenea, primele cazuri de COVID-19, numele de cod sub care este cunoscut virusul originar din Wuhan.

Un pacient elveţian - un bărbat în vârstă de 70 de ani - se întorsese de la un eveniment ce a avut loc în Milano în urmă cu două săptămâni. În Austria, un tânăr cuplu italian a avut rezultate pozitive la testele cu coronavirus după ce a intrat vineri în Austria din Bergamo, Italia".

Numeroase ţări din apropiere şi-au închis graniţa cu China, dar cetăţenii chinezi infectaţi încă pleacă în Occident.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a cărei misiune este de a opri o pandemie globală, a insistat în mod repetat că prevenirea stigmatizării şi menţinerea frontierelor deschise este esenţială, încât agenţia pare mai preocupată de păstrarea economiei globale decât de oprirea efectivă a pandemiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe