Miltanţii Houthi din Yemen au eliberat peste 100 de prizonieri

Gruparea Houthi susţine că cei pe care i-a eliberat sunt soldaţi capturaţi în timpul războiului. În realitate, aceştia ar fi civili (Getty Images)
Redacţia
27.05.2024

Gruparea Houthi din Yemen a eliberat duminică peste 100 de deţinuţi la Sanaa, calificând această acţiune drept o "iniţiativă umanitară unilaterală" de graţiere a prizonierilor şi de reîntoarcere a acestora la familiile lor, relatează Reuters.

"Cei mai mulţi dintre ei sunt cazuri umanitare, inclusiv bolnavi, răniţi şi bătrâni", a declarat Abdul Qader Al-Murtada, şeful comitetului pentru afaceri cu prizonieri condus de Houthi, care a anunţat eliberarea şi a precizat că deţinuţii au fost soldaţi guvernamentali capturaţi pe frontul de luptă.

Însă guvernul recunoscut la nivel internaţional al Yemenului a declarat că deţinuţii nu erau soldaţi, ci civili pe care Houthi i-au răpit din case, moschei şi locuri de muncă.

"Eliberarea acestor victime sub orice nume nu îi absolvă (pe Houthi) de această crimă", a scris Majed Fadail, ministru adjunct pentru drepturile omului în guvernul recunoscut internaţional al Yemenului, într-o postare pe platforma de socializare X.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a confirmat duminică eliberarea unilaterală a 113 deţinuţi "în legătură cu conflictul" şi a precizat într-un comunicat că i-a asistat pe deţinuţi pentru a se asigura că eliberarea lor a fost umană şi demnă.

"Mă simt complet în largul meu, ca şi cum m-aş fi născut din nou astăzi. Pentru că eram disperaţi şi credeam că nu vom ieşi niciodată", a declarat Murshed Al Jamaai, un deţinut eliberat duminică.

Yemenul este împotmolit în conflict de când Houthi a înlăturat guvernul din capitala Sanaa la sfârşitul anului 2014. Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în 2015, cu scopul de a restabili guvernul.

Schiţele unei propuneri de foaie de parcurs pentru pace propusă de ONU pentru Yemen au fost convenite în decembrie anul trecut, dar progresele spre pace s-au blocat pe măsură ce Houthi au intensificat atacurile asupra navelor din Marea Roşie şi din jurul acesteia, afirmând că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul din Gaza.

Această campanie a perturbat comerţul mondial, a alimentat temerile legate de inflaţie şi a sporit îngrijorarea cu privire la faptul că efectele războiului dintre Israel şi Hamas ar putea destabiliza anumite părţi ale Orientului Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor