Mihai-Răzvan Ungureanu: "Până când şi cu ce sacrificii pentru România?"

Într-o declaraţie politică înregistrată în Parlament la data de 21.05.13, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu avertizeză că privatizarea companiilor de stat şi plata arieratelor reprezintă două dintre condiţiile “sine qua non” pentru relansarea economică.
Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
21.05.2013

Într-o declaraţie politică înregistrată în Parlament la data de 21.05.13, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu avertizează că privatizarea companiilor de stat şi plata arieratelor reprezintă două dintre condiţiile “sine qua non” pentru relansarea economică.

Însă, în cazul ambelor, "am fost din nou martorii unui spectacol uluitor, care se reduce la acelaşi cinic algoritm al intereselor şi înţelegerilor subterane partinice" a notat Mihai-Răzvan Ungureanu.

În continuarea declaraţiei, senatorul afirma că privatizarea CFR Marfă, o companie lider pe piaţa transporturilor feroviare de marfă din România, se înscrie pe lista registrului de eşecuri ale guvernării Ponta, "alături de dezastrul care se desfăşoară, sub ochii noştri şi în special la televizor, la Oltchim. Asigurările Premierului legate de existenţa mai multor investitori serioşi interesaţi de CFR Marfă, s-au dovedit – din nou – a fi doar praf aruncat în ochii noştri. Să nu mai amintim faptul că statul a cheltuit 2.5 milioane de euro pentru promovare. Însă din lunga listă – anunţată cu surle şi trâmbiţe – de 12 investitori interesaţi, au rămas doar trei. Şi niciuna dintre cele trei companii rămase în cursă nu s-a precalificat pentru etapa următoare, ulterior depunerii ofertelor pentru preluarea pachetului majoritar de 51% din capitalul social al CFR Marfă. OmniTRAX – o companie implicată într-un scandal de proporţii în urma unei licitaţii controversate pentru o porţiune din British Columbia Railway, reprezentată de un om de afaceri cercetat de DIICOT pentru spălare de bani, apoi Transferoviar Grup – o companie care deţine Remar„16 februarie”, firma căreia i-au fost impuse proceduri de executare silită de către CFR şi, în cele din urmă, un fond de investiţii cu răspundere limitată. Iată care sunt ofertanţii care au ajuns să depună documentele pentru privatizarea CFR Marfă".

În opinia lui Mihai-Răzvan Ungureanu, graba prin care s-a realizat acest proces de privatizare justifică eşecul lui, prin aşezarea la masa discuţiilor a unor investitori privaţi incapabili să îndeplinească criteriile cerute. "Nicio companie cu şanse reale de a câştiga procesul nu s-a arătat interesată de participare. Nu a existat nicio ofertă din partea unor investitori internaţionali serioşi. Din păcate, constatăm că Romania – sub guvernarea actuală – şi- a pierdut credibilitatea în faţa investitorilor străini. Cum putem atrage capital străin, dacă singurele proiecte ale guvernului în ceea ce priveşte fiscalitatea se concentrează pe o taxare mai mare a capitalului şi a forţei de muncă? Nu este o coincidenţă faptul că până şi investiţia Daimler în România este condiţionată de facilităţile fiscale pe care le oferă statul român".

Preşedintele Forţei Civice, consideră că eşecul privatizării CFR Marfă şi al tuturor firmelor aflate pe lista de privatizare agreată cu FMI nu poate fi pus pe seama condiţiilor de piaţă nefavorabile. "Acest eşec arată că guvernarea USL nu înţelege că privatizarea nu se face de dragul FMI, ci pentru ca economia României să fie mai performantă Ungureanu. Amânarea la nesfârşit a privatizărilor este echivalentă cu condamnarea generaţiilor viitoare la sărăcie. Iar o ţară cu oameni săraci şi potenţial de creştere redus nu va atrage niciodată investiţii străine directe, ci doar specualtive. Este un cerc vicios, din care Guvernul Ponta nu ştie sau nu vrea să iasă".

Dacă guvernanţii şi-ar fi asumat eşecul privatizării şi ar fi cerut demisia imediată a ministrului Fenechiu, ar mai fi fost o speranţă, a adăugat Mihai-Răzvan Ungureanu. "Dar prin decizia de a relaxa condiţiile pentru privatizare, Guvernul arată disperare sau, şi mai rău, faptul că ştia cine este câştigătorul, dinaintea licitaţiei. Ne aflăm, din nou, în faţa unui scenariu care arată foarte clar că acest guvern nu vrea să privatizeze o companie de stat, ci vrea doar să o transfere unor „prieteni”.

Reducerea cifrei de afaceri de la 100 de milioane de euro la doar 20 de milioane este preambulul unei licitaţii dezastruoase. Şi aceasta în condiţiile în care preţul de pornire nu a fost modificat. Este într-adevăr interesant să vedem matematica prin care o companie cu 20 milioane euro cifră de afaceri poate plăti 180 de milioane euro. "În mod cert, această privatizare făcută pe genunchi este sortită unui eşec. Se doreşte, poate, un remake după episodul Oltchim... De asemenea, din această măsură rezultă şi o facilitare a accesului la licitaţie pe filiera unor puternice încrengături de partid. Asistăm la sacrificarea viitorului companiei CFR Marfă în folosul intereselor clientelare de grup, în dauna interesului naţional".

Am fost din nou martorii unui spectacol uluitor, care se reduce la acelaşi cinic algoritm al intereselor şi înţelegerilor subterane partinice

În mesajul său, fostul premier aminteşte că domnul Relu Fenechiu a promis că va demisiona în cazul în care privatizarea se va dovedi un eşec. "Asteptăm cu real interes această demisie... Însă onorabilitatea şi verticalitatea nu reprezintă cu siguranţă crezuri ori trăsături ale actualei guvernări".

"Din păcate, întrezărim - conturată în linii din ce în ce mai clare - imaginea unei ţări în care respectul pentru cetăţeni este departe de a fi tema de căpătâi pentru guvernanţi. Putem vorbi de subminarea interesului naţional? Cred că da. Pentru că asistăm, în mod sistematic, la un foileton în care viitorul nostru devine subiect de negociere în funcţie de interesele mafiei din această ţară. Privatizărilor eşuate, „politizării” managementului privat la companiile de stat li se adăugaşi satisfacerea doleanţelor baronilor locali.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI-ului să reducă arieratele administraţiei locale. La sfârşitul lui ianuarie 2013 cuantumul datoriilor acumulate la nivelul primăriilor ajunsese la peste 260 milioane de euro, faţă de aproape 190 milioane la sfârşitul lui 2012.

"Dispreţul faţă de procesul de privatizare împreună cu „încercarea” Ministrului Liviu Voinea de a obliga la plata acestor datorii arată că, de fapt, guvernul nu vrea restructurarea şi repornirea economiei, ci doar vrea o notă de trecere de la FMI. Vedem, aşadar, o guvernare care nu este interesată de viitorul României, ci doar de imaginea proprie pe termen scurt", a mai spus preşedintele Forţei Civice.

Ungureanu a mai făcut referiri la felul în care actualii guvernaţi înţeleg să conducă ţara. "Este de necrezut cum companii strategice sau chestiuni de interes economic naţional sunt transformate în mijloace de satisfacere a dezideratelor clientelei de partid. Însă acesta pare traseul pe care actualul guvern este decis să meargă în continuare. Întrebarea este: până când şi cu ce sacrificii pentru România?" a conchis senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor