Migranţii forţează graniţa cu Polonia. Forţele de ordine poloneze recurg la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Migranţii încearcă să forţeze graniţa dintre Belarus şi Polonia
Migranţii încearcă să forţeze graniţa dintre Belarus şi Polonia (Youtube - screenshot)
D.B.
16.11.2021

Situaţie tensionată, marţi, la graniţa dintre Bielorusia şi Polonia, unde migranţii trimişi de regimul Lukaşenko au luat cu asalt punctul de trecere a frontierei de la Bruji-Kuzniţa. Forţele de ordine poloneze au recurs la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a împiedica mulţimea să treacă graniţa, informează Digi24. Polonia a dispus la graniţă peste 20.000 de poliţişti, grăniceri şi militari pentru a asigura securitatea frontierei în apropiere de Kuznica.

Un grup mare de migranţi care ia cu asalt punctul de trece a frontierei dintre Bielorusia şi Polonia, încercând să treacă cu forţa în Polonia, rupând chiar gardul din sârmă ghimpată de la graniţă poate fi văzut în filmările publicate de Ministerul Apărării din Polonia, dar şi pe canalul de Telegram al NEXTA.

Migranţii au aruncat spre poliţiştii şi grănicerii polonezi cu pietre, sticle şi grenade acustice, pe acestea din urmă avându-le – foarte probabil – de la forţele de securitate din Bielorusia.

"Atenţiune, atenţiune, dacă nu urmaţi ordinele, va fi folosită forţa împotriva voastră", li s-a transmis prin difuzor migranţilor care aruncau obiecte, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică TVP, citate de Agerpres.

Ministerul polonez al Apărării acuză că asaltul este coordonat de forţele speciale din Bielorusia şi a publicat imagini în care, printre migranţi, se văd soldaţi bieloruşi.

Polonia a instalat de-a lungul frontierei un gard temporar din sârmă ghimpată, de o înălţime de aproximativ 2,5 metri pentru a-i opri pe migranţii care intră ilegal în ţară. Gardul temporar va fi înlocuit cu unul permanent de 5,5 metri înălţime şi dotat cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi, a cărui construcţie va începe în luna decembrie a acestui an şi ar trebui să se finalizeze în primul semestru al anului 2022. Bugetul alocat acestui proiect este de peste 360 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor