Michel Platini şi Sepp Blatter, acuzaţi de fraudarea FIFA, se prezintă în instanţă

La aproape trei ani de la achitarea lor în primă instanţă, Michel Platini şi fostul preşedinte al FIFA Sepp Blatter revin de luni în faţa Curţii de Apel elveţiene, în dosarul plăţilor suspecte care le-au distrus carierele în 2015.
Curtea extraordinară de apel a Tribunalului penal federal, reunită la Muttenz (nord-vest), îi va judeca, luni, pe francezul de 69 de ani şi pe elveţianul de 88 de ani pentru „fraudă”, „gestiune neloială”, „abuz de încredere” şi „fals în înscrisuri”, fapte pentru care riscă până la cinci ani de închisoare, înainte de a se pronunţa pe 25 martie.
Formarea alianţei Platini-Blatter în 1998
Magistraţii vor trebui să navigheze în diferitele etape, de la formarea alianţei Platini-Blatter în 1998 la rivalitatea lor crescândă şi apoi la expulzarea lor comună din fotbalul mondial, şi ,totodată, să distingă dimensiunea pur judiciară a cazului de contextul său politic.
Procurorul general îi acuză pe cei doi foşti directori de „obţinerea ilegală, în detrimentul FIFA a unei plăţi de 2 milioane de franci elveţieni” (1,8 milioane de euro), „în favoarea lui Michel Platini”.
La primul proces, în 2022, acuzarea a solicitat o pedeapsă de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. Însă judecătorii au considerat că frauda „nu a fost stabilită cu un grad de probabilitate care să se apropie de certitudine” şi i-au achitat.
Platini şi Blatter vor da explicaţii din nou în acest caz
În urma recursului parchetului, cei doi inculpaţi vor da explicaţii din nou în dosarul care i-a transformat în paria fotbalului, chiar în momentul în care Michel Platini, pe atunci şef al UEFA şi care se bucura încă de gloria sa sportivă, părea ideal pentru a prelua conducerea FIFA după scandalurile care l-au forţat pe Blatter să demisioneze.
Atât apărarea, cât şi acuzarea sunt de acord asupra unui punct: francezul l-a consiliat pe Sepp Blatter între 1998 şi 2002, în timpul primului mandat al acestuia la conducerea FIFA, iar în 1999 cei doi au semnat un contract care prevedea o remuneraţie anuală de 300 000 de franci elveţieni, plătită în întregime de FIFA.
Însă în ianuarie 2011, „la mai bine de opt ani de la încheierea activităţii de consilier”, fostul căpitan al echipei franceze „a revendicat o datorie de 2 milioane de franci elveţieni”, care a fost plătită de organismul fotbalistic „cu ajutorul” lui Sepp Blatter, a precizat parchetul.
Acuzarea: a fost o plată „nefondată” pentru Platini
În opinia acuzării, a fost vorba de o plată „nefondată”, obţinută prin „înşelarea inteligentă” a controalelor interne ale FIFA prin declaraţii false făcute de cei doi directori, criteriul-cheie al fraudei. La rândul lor, cei doi bărbaţi insistă că au convenit de la bun început asupra unui salariu anual de un milion de franci elveţieni, verbal şi fără martori, fără ca finanţele FIFA să permită plata imediată a acestuia lui Platini.
Avocatul francezului se aşteaptă ca Curtea de Apel să îl achite „în mod clar şi corect” pe clientul său, care „neagă în totalitate acuzaţiile” formulate de procuror.
„Când domnul Blatter mi-a cerut să fiu consilierul său, m-a întrebat ce salariu vreau. Am fost surprins că mi-a pus această întrebare şi i-am spus: 'Vreau un milion'”, a declarat în primă instanţă triplul câştigător al Balonului de Aur. „Sepp mi-a spus: 'Un milion de ce? Şi doar ca să mă distrez, i-am spus 'pesetas, lire, ruble, mărci, depinde de tine'. El a spus, 'OK, un milion de franci elveţieni'”.
Rolul posibil al actualului şef al fotbalului mondial, Gianni Infantino
La rândul său, Blatter a asigurat FIFA că Platini „îşi merită milionul”, confirmând un „gentlemen's agreement” încheiat verbal, fără martori, şi niciodată nu a fost în evidenţa FIFA.
Cei doi inculpaţi denunţaseră de asemenea posibilul rol al actualului şef al fotbalului mondial, Gianni Infantino, în declanşarea anchetei. Infantino, fost mână dreaptă a francezului la UEFA şi ales în mod neaşteptat la conducerea FIFA în 2016, a fost, în 2020, ţinta unei proceduri legate de trei întâlniri secrete cu fostul şef al parchetului.
Dar instanţele elveţiene au închis ancheta în 2023, iar problemele de autoritate legate de acest caz s-au estompat: chiar şi după achitarea lui, Michel Platini a exclus în mod clar că va încerca să revină la FIFA.