"Mi se pare strigător la cer!" - Barna, acuzat că ţine în braţe un fost membru al Guvernului Grindeanu

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

În USR a izbucnit un nou scandal, avându-l în centru pe vicepreşedintele USR Vrancea Dan Nichita, acesta fiind acuzat că a făcut parte din mai multe partide şi, mai mult, din Guvernul Grindeanu.

Practic, contestatarii lui Dan Nichita îl acuză pe acesta că este traseist pe motiv că de-a lungul timpului a fost înscris în PNŢCD, PDL, PNL şi că a făcut parte din guvernul care a scos în stradă sute de mii de români prin OUG 13. Lui Nichita i se mai reproşează şi faptul că ar fi minţit în adeziunea de înscriere în partid, ascunzând faptul că a făcut parte din primul guvern al lui Dragnea de după alegeri.

În consecinţă, potrivit informaţiilor noastre, mai mulţi membri USR Vrancea ameninţă cu demisia dacă Nichita nu va demisiona sau va fi demis şi cer conducerii partidului să ia măsuri.

Nemulţumire nu se înregistrează însă doar în rândurile USR. Unii dintre protestatarii anti-OUG 13 - electoratul ţintă al USR - şi-au exprimat dezamăgirea faţă de faptul că formaţiunea care a promovat proiecte precum "Oameni noi în politică" acceptă persoane care au făcut parte din guvernul care a încercat să legifereze hoţia.

De partea sa, USR Vrancea îşi exprimă însă susţinerea pentru Nichita şi la fel şi Dan Barna.

"Dan Nichita a fost angajat în calitate de consilier personal la cabinetul demnitarului, domnul magistrat Florin Tăcu, secretar de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Guvernul Dacian Cioloş, începând cu data de 14 aprilie 2016. Nu era membru al vreunei formaţiuni politice, el retrăgându-se din politică din toamna anului 2005. Acesta a fost eliberat din funcţie în data de 30 aprilie 2017 de către noul premier, Sorin Grindeanu, cu această dată încetând şi contractul de muncă a dlui Dan Nichita. Pentru o scurtă perioadă ce s-a suprapus practic cu organizarea alegerilor generale şi formarea noului guvern, domnul Florin Tăcu a îndeplinit şi funcţia de secretar general al Guvernului, păstrându-şi echipa de consilieri cu care a lucrat.

Aşadar, Dan Nichita nu a avut o funcţie în cadrul guvernului, ci a fost consilier al unui demnitar, angajat pe cabinet, fără a avea o activitate politică în ultimii 14 ani. Omul a fost în guvernul Cioloş şi a mai stat în guvernul Grindeanu până s-au făcut schimbările. Ceea ce se încearcă acum e o încercare de linşaj în lupta internă de acolo...", a declarat Dan Barna pentru Epoch Times.

Întrebat despre faptul că există ameninţări cu demisia în rândul unor membri USR dacă Nichita nu pleacă din partid, precum şi despre faptul că printre cei care au ieşit în stradă contra OUG 13 există nemulţumiri legate de prezenţa în USR a unei persoane care a lucrat în guvernul care a dat ordonanţa, Dan Barna a refuzat să facă orice comentariu.

"Nu am nimic de comentat în mod particular. E campanie internă si o incercare de a se folosi diverse argumente de catre contracandidati. Nu e prima situaţie de acest gen. Logica este însă întotdeauna cea democratica a deciziei filialei locale ale carei decizii trebuie respectate." a declarat Barna.

USR Vrancea acuză o campanie de denigrare a lui Nichita

După ce Realitatea de Vrancea a scris despre scandalul intern izbucnit în USR Vrancea în legătură cu Dan Nichita, USR Vrancea a acuzat o campanie de denigrare a vicepreşedintelui său:

"Referitor la informaţiile vehiculate zilele acestea în spaţiul public, care fac referire la situaţia vicepreşedintelui USR Vrancea în cadrul organizaţiei, Biroul Judeţean doreşte să facă următoarele precizări:

Dan Nichita a fost alături de USR Vrancea încă de înfiinţare, din 2016, a ajutat filiala încă de la alegerile parlamentare şi a constituit de-a lungul timpului un sprijin real pentru organizaţia noastră şi un partener în mai multe proiecte comune.

A intrat în USR Vrancea pe data de 31 martie 2019, la mai bine de un an de la invitaţia oficială adresată conducerii organizaţiei de atunci. Toate datele privind istoricul politic personal au fost cunoscute şi prezentate, atât la nivel local, cât şi naţional. Activitatea sa civică, de esenţă democratică, împotriva PSD şi în slujba statului de drept, într-un judeţ vitregit şi în care obedienţa este comportamentul social obişnuit, a constituit de asemenea un atu indiscutabil în favoarea sa. Tocmai acestea au demonstrat garanţia unui câştig cert pentru partid prin invitaţia de a se alătura organizaţiei noastre.

Şi în campania de la alegerile europarlamentare, şi în cea de la alegerile prezidenţiale, Dan Nichita a fost nu doar un sprijin important al echipei, ci şi un vector de imagine al organizaţiei pe plan local, dată fiind buna reputaţie de om de cultură şi activist civic (este autorul blogului VranceaAltfel.ro, autor al mai multor cărţi despre istoria locală şi al mai multor proiecte civice).

De menţionat că prezenţa sa în cadrul conducerii judeţene vine ca urmare a două scrutine interne care nu au fost supuse vreunei contestări.

Cât priveşte aşa-zisele dezvăluiri despre prezenţa în cabinetul Grindeanu, facem precizarea că Dan Nichita a fost angajat în calitate de consilier personal la cabinetul demnitarului, domnul magistrat Florin Tăcu, secretar de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Guvernul Dacian Cioloş, începând cu data de 14 aprilie 2016. Nu era membru al vreunei formaţiuni politice, el retrăgându-se din politică din toamna anului 2005. Acesta a fost eliberat din funcţie în data de 30 aprilie 2017 de către noul premier, Sorin Grindeanu, cu această dată încetând şi contractul de muncă a dlui Dan Nichita. Pentru o scurtă perioadă ce s-a suprapus practic cu organizarea alegerilor generale şi formarea noului guvern, domnul Florin Tăcu a îndeplinit şi funcţia de secretar general al Guvernului, păstrându-şi echipa de consilieri cu care a lucrat.

Aşadar, Dan Nichita nu a avut o funcţie în cadrul guvernului, ci a fost consilier al unui demnitar, angajat pe cabinet, fără a avea o activitate politică în ultimii 14 ani.

Pe întreg parcursul colaborării civice de 3 ani cu Dan Nichita, anterioare aderării sale la partid, ne-a convins de buna sa credinţă şi de calităţile sale morale şi profesionale, precum şi de faptul că a venit să ajute şi nu să caute oportunităţi.

În consecinţă, Biroul Judeţean al USR Vrancea îşi exprimă în unanimitate solidaritatea cu vicepreşedintele USR Vrancea şi dezaprobă campania de denigrare ce-l are drept ţintă", transmite USR Vrancea.

Dan Nichita se pretinde şi el victima unei campanii contra sa

"Poziţia partidului a fost publicată deja pe pagina de USR Vrancea. Atunci când am fost la angajarea Guvernului Cioloş şi nu eram membru al niciunui partid, toate aspectele care mă privesc şi care constituiau, să zicem, la un moment dat un impediment, au fost prezentate. Eu nu am făcut politică şi m-am retras din noiembrie 2005 din tot ceea ce înseamnă activitate politică.

(...) În Guvernul Grindeanu eu eram doar consilier la cabinetului demnitarului Florin Tăcu. A fost secretar general al Guvernului şi în momentul în care a mai rămas câteva luni tocmai pentru a se pune la punct anumite, să zicem, proceduri privind trecerea de la un guvern la altul, da. A mai rămas doar câteva luni pentru câteva chestiuni procedurale de…"

Referitor la faptul că a fost în mai multe partide, Nichita a ţinut să sublinieze că s-a retras din politică în noiembrie 2015.

"Ştiţi foarte bine că este o campanie şi aţi intrat în acest joc. Dar, în fine, vă răspund. (...) V-am spus că m-am retras în noiembrie 2005. Din motive principiale nu am acceptat funcţii publice şi niciodată presa care poartă asemenea campanie electorală nu a pus accentul pe aceste aspecte tocmai pentru că ea însăşi era servilă unor interese de genul acesta. De asta şi rezultatul acestei campanii. Niciodată nu am subliniat că am plecat pe motive principiale, niciodată nu am ţinut cont de, să zicem, aspecte democratice, de viaţa democrată sau chestii de genul asta.

(...) Am susţinut proiectul USR de la bun început. V-am spus că m-am retras din 2005 tocmai pentru ca atât PNL-ul cât şi PSD-ul sunt două partide care au guvernat împreună şi au promovat numai, să zicem, oameni de nivel foarte jos, şi moral şi politic etc. Plus, datorită jocurilor care au fost între ele. Practic, au fost două partide împreună la guvernare, într-o formă sau alta, şi care s-au înţeles foarte bine. Chiar şi acum. Discutăm că să facă rocade între directori PSD şi PNL. Directorul doi care era, să zicem într-o instituţie publică, devine directorul 1 PNL şi invers. Deci să facă rocade şi modelul asta de guvernare USL este foarte bine împământenit. De aia m-am şi retras de atâţia ani, 15 ani putem vorbi de acum", a declarat Nichita.

Pe de altă parte, din rândurile celor care au ieşit în Piaţa Victoriei pentru a protesta contra OUG 13 şi apoi contra atacurilor PSD la adresa Justiţiei vin critici la adresa faptului că în conducerea unei filiale USR este o persoană care a făcut parte din Guvernul Grideanu şi care a trecut pe la mai multe partide

"USR s-a bătut cu pumnii în piept că nu acceptă traseişti. Un om care a fost în guvernul Cioloş şi a fost destituit de Grindeanu abia la începutul lunii mai, în condiţiile în care toată ţara, inclusiv USR-ul... era un freamăt cu OUG 13, el era în funcţie.

Chiar dacă era doar consilier, un om de bună credinţă pleca din funcţie. Mi se pare strigător la cer ca în loc să promovezi oameni curaţi....Cum a susţinut acest om proiectul "Oameni noi în politică"? Şi faptul că cineva a băgat-o pe aia cu "linşaj mediatic".. nu îl atacă nimeni pe Nichita. Eu am o problemă cu principiul, nu cu omul. Nu mă bag în bucătăria internă a USR dar vreau să ştiu cum vor convinge ei oamenii din Vrancea că vor aduce un aer proaspăt în politica vrânceană. Cu un astfel de om nu ai cum să aduci un aer proaspăt!

Cum şi-au recrutat oamenii? Cum vor ei să câştige alegerile, cu ce oameni? Cetăţeanul s-a schimbat dar oamenii care au intrat în politică doar o parte din ei sunt oameni schimbaţi. Asta ar trebui să promoveze USR-ul. Avem nevoie de partide credibile şi cu oameni sănătoşi. Nu e normal, vrem oameni noi dar noi pedalăm cu ăştia vechi", a declarat pentru Epoch Times cunoscutul protestatar Marian Rădună.

"Sunt profund dezgustat de reşaparea membrilor din Guvernul Grindeanu şi proţăpirea lor în funcţii de conducere în USR, care e partidul protestatarilor, partidul care se voia 'altfel'. Prin faptul că Dan Barna nu l-a demis pe acel membru al Guvernului Grindeanu nu jigneşte doar protestatarii anti OUG 13, ci ia în batjocură toţi votanţii USR, care şi-au pus speranţa în acest partid.

Acest personaj politic era în Guvernul Grindeanu şi participa, noaptea ca hoţii, la ordonanţa ruşinii, în timp ce parlamentarii USR dormeau în Parlament, iar sute de mii de cetăţeni protestau în ger. Dacă Barna susţine asemenea anomalie, atunci USR este doar un partid la fel ca toate celelalte partide 'de clan'.

Gândindu-mă că Dan Barna şi conducerea partidului îl susţin pe acest individ, jignind cetăţenii de bună credinţă care au avut încredere în ei (discursuri ce s-au dovedit doar canale de prostit cetăţenii), îmi amintesc de Iordache, colegul acestui Dan Nichita, care spunea de la tribuna Parlamentului că va merge mai departe cu toată opoziţia în ceea ce priveşte Legile Justiţiei. Este trist ce a ajuns USR, este trist că pentru ei primează cantitatea, nu calitatea membrilor, că şi-au dat afară sau au forţat plecarea din partid a unor oameni extraordinari, dar susţin necondiţionat un membru al Guvernului Grindeanu.

Domnul Barna să înţeleagă odată pentru totdeauna că protestele din 2015, de după #colectiv, l-au pus pe funcţie în Guvernul Cioloş, iar asemenea trădare a societăţii civile va însemna ultima treaptă spre distrugerea USR. Dacă speră că protestatarii vor închide ochii, îi amintim că în Piaţa Victoriei au fost proteste timp de 3 ani şi ne putem muta oricând în faţa sediului USR. Închei prin a le transmite să le fie ruşine că sprijină o asemenea infamie la adresa cetăţenilor demni şi onorabili din România, care nu mai voiau să fie conduşi de PSD, nu să fie reprezentaţi de membri ai ruşinosului Guvern Grindeanu vopsiţi în oameni noi. Toţi care susţin o asemenea situaţie jenantă ar trebui să plece din USR, pentru că nu sunt decât o ruşine pentru votanţii USR şi pentru România!", a transmis redacţiei noastre o altă protestară anti OUG 13.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne