"Mi s-a făcut rău" - Valeriu Nicolae publică o listă cu liderii USR-PLUS care au luat bani din Consiliile de Administraţie

Valeriu Nicolae
Valeriu Nicolae (dilemaveche.ro/Marian Iliescu)

Fostul secretar de stat Valeriu Nicolae, care a făcut parte din Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, a prezentat joi, pe pagina sa de Facebook, o listă cu lideri USR-PLUS care au luat bani din diversele consilii de administraţie în care sunt prezenţi reprezentanţi ai statului.

Pe lista scurtă a lui Valeriu Nicolae se află nume precum Dragoş Tudorache, Dragoş Pîslaru, Alin Cristian Mituţă, Vlad Voiculescu, soțul Ancăi Dragu, Ionuţ Moşteanu, Ionel Dancă.

Despre Vlad Voiculescu, fostul secretar de stat a ţinut să precizeze, într-o postare ulterioară, că acutalul ministru al Sănătăţii "era super calificat să fie în CA-ul ăla din care a primit sub 4.000 de EUR pentru anul în care a fost în guvern".

De asemenea, Valeriu Nicolae a afirmat că liderul USR-PLUS Dan Barna "nici măcar nu şi-a trecut veniturile din timpul guvernării tehnocrate în declaraţia de avere, lucru pentru care Agenţia Naţională de Integritate ar trebui să se sesizeze".

Redăm în continuare postarea fostului tehnocrat:

Uimit de tăcerea USRPLUS pe tema consiliilor de administraţie am făcut câteva verificări. Mi s-a făcut rău. Fizic rău.

Conform declaraţiilor de avere, omul care m-a angajat pe mine a primit 331.644 RON de la stat în anul de tehnocrat sau aproape 74.000 EUR. Jumătate dintre ei de la eximbank. Dragoş Tudorache este acum directorul executiv al PLUS. Un om care făcea, cu mulți ani înainte de a veni în guvernul tehnocrat, peste 100.000 de EUR anual în slujbe internaţionale foarte bine plătite.

Dragoş Pîslaru, şeful meu la Ministerul Muncii, primise și el 14.417 RON în perioada când am fost ambii consilierii lui Dacian, adică aproape încă un salariu în plus pe lună.

Alin Mituţă, cel care a devenit şeful cancelariei în locul lui Dragoş Tudorache, a primit și el 47.760 RON în plus de la Hidroelectrica și Complexul Energetic Muntenia S.A.

Vlad Voiculescu a fost și el într-un CA unde, în câteva luni, a primit 19.706 RON de la acelaşi fond despre care am scris cu indignare că era plin de lideri PNL – respectiv domnul Burduja. Vlad declara asta în 2020: “Cea mai mare bucurie a mea este că până în 2015 am reuşit să pun de-o parte destui bani, aşa numiţii 'fuck you money' care îți permit să întorci spatele oricărei oferte și de atunci fac doar lucruri pentru sufletul meu.”

Soțul Ancăi Dragu a fost și el angajat de guvernul tehnocrat și a primit 55.215 RON în acel an.

Dan Barna nici măcar nu și-a trecut veniturile din timpul guvernării tehnocrate în declaraţia de avere, lucru pentru care ANI ar trebui să se sesizeze.

Ionuţ Moşteanu a făcut 20.794 RON din trei consilii de administraţie controlate de ministerul unde a lucrat, deşi nu avea nicio calificare care să justifice prezența lui acolo.

Oamenii de mai sus conduc USRPLUS. Nu au fost singurii din USRPLUS care au fost în situaţii similare.

Domnul Ionel Dancă, şi el tehnocrat, acum un om important la PNL se ocupa de presă cât timp a fost consilier al lui Dacian. A fost în cinci CA-uri: Electrica Serv, Oltchim, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Loterie şi Conservarea Minelor de unde a primit 67.521 RON. Clar nu avea calificări care să justifice prezenţa sa acolo.

Şeful de cabinet al lui Dacian Cioloş a făcut în acel an 207.251 RON sau 17.270 RON pe lună sau aproape 4000 de EUR lunar în anul guvernului tehnocrat. Jumătate din banii ăştia au venit din consilii de administraţie.

Este imposibil ca Dacian să nu fi ştiut. De ce nu a făcut nimic e lucrul pe care nu îl înţeleg. Deloc. Aşa cum nu am înţeles deloc prietenia cu domnul Dâncu şi relaţiile foarte bune cu unii dintre cei mai nemernici politicieni.

Este drept că Dacian îşi dona banii de diurnă și ştiu sigur că și-a donat cel puțin un salariu și nu dorea să se vorbească despre asta.

Doamna Raluca Prună a interzis explicit oamenilor din cabinetul ei să fie în consilii de administraţie. Sunt câţiva tehnocraţi care au fost ca şi mine convinşi că nu avem ce căuta în consilii de administraţie pentru că asta va vulnerabiliza agenda noastră.

Discuţia nu este dacă ei sunt sau nu oameni buni. În fapt eu cred sincer că unii dintre ei sunt chiar excepţionali comparativ cu media. Eu scriu aici de legitimitatea lor de a reforma un sistem îngrozitor de căpuşat, unde consiliile de administraţie (CA) și numirile politice în funcţii controlate de stat sunt o catastrofă. Lucruri pe care toţi sunt convins că le ştiau. Scriu despre asumarea trecutului şi a greşelilor. Toţi sunt în poziţii extrem de importante în USRPLUS, partidul care vrea să salveze România.

Soluţiile sunt simple. Un anunţ foarte clar al USRPLUS (că de la PNL am aşteptări zero) cu ce vor face pentru a remedia situaţia asta oribilă prin care multe zeci de milioane de EUR sunt căpuşate. Asumarea colectivă a faptului că au făcut o greșeală și donarea banilor primiți din CA-uri. Asumarea unei reforme (deloc populare) prin care să se asigure salarii foarte bune demnitarilor pentru a evita viitoare compromisuri similare. Întărirea ANI - instituţia este evident disfuncţională în acest moment şi reguli foarte clare în partid care să evite nepotismul şi cumulul de funcţii.

Și da, sumele primite sunt incomensurabil mai mici decât ce căpuşează zilnic partidele vechi. Sunt sigur că există explicaţii. Dar nu despre asta este vorba, ci despre legitimitatea de a salva ceva. Fie și aparențele.

Ufff ce bou am fost!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne