Meditatia modifica structura creierului

http://www.epochtimes.ru/content/view/49763/7/

Multi oameni subestimeaza puterea metodelor de vindecare alternativa, cum ar fi meditatia. Efectele meditatiei nu se limiteaza la sfera spirituala. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca meditatia are efecte pozitive asupra structurii creierului, nu doar marind volumul de substanta cenusie, dar si formarea de relatii mai stranse intre zonele functionale.

Cu cativa ani in urma, angajatii Universitatii din California au descoperit ca, in unele zone ale creierului persoanelor care un timp indelungat au practicat meditatia, a fost depistata mai multa substanta cenusie decat in ​​creierul personelor care nu o practica. Dupa cum se stie, cantitatea de materie cenusie functionala scade in mod natural odata cu varsta. Prin urmare, acest efect al meditatiei a atras imediat atentia oamenilor de stiinta.

Mai multe studii recente au confirmat, de asemenea, faptul ca meditatia promoveaza legaturi mai stranse intre diverse zone ale creierului si incetineste evolutia atrofiei varstnice. Potrivit Medicalxpress, folosind metoda difuzarii imaginilor tensor (DTI), savantii au evaluat relatia structurala a creierului oamenilor care mediteaza. S-a dovedit ca practica meditatiei duce la formarea retelelor nervoase si interactiunilor la scara larga, care nu se limiteaza la o anumita zona, ci includ partea frontala, parietala si occipitala, corpul calos, structura limbica si trunchiul cerebral.

Interactiunile imbunatatite joaca un rol comutator, distribuind semnalele electrice in diferite structuri cerebrale. Neurologii nu neaga aparitia unor schimbari pozitive microscopice in celulele nervoase, care sunt, de fapt, cauza efectelor vizibile.

Procesul prin care meditatie duce la un asemenea rezultat este necunoscut, dar probabil este un instrument puternic care poate schimba nu numai viziunea asupra lumii, ci si structura fizica a creierului in intregime.

Potentialul meditatiei este enorm. Studiile anterioare au demonstrat deja ca meditatia ajuta la prelungirea tineretii, reduce riscul aparitiei depresiei, incetineste progresul HIV si chiar permite controlul termoreglarii organismului. Aceste efecte multisistemice sunt cauzate de meditatie, care nu solicita investitii financiare, munca fizica intensa sau ceva supranatural. Poate ca acesta este modul cel mai accesibil de a se schimba pentru oamenii de toate varstele.