Medicii acuză că accesul la serviciile de fizioterapie şi kinetoterapie a fost limitat de reforma în Sănătate

Foto (Pixabay)
Ana Ion
16.07.2024

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită eliminarea unui articol dintr-o ordonanţă de urgenţă care aduce modificări la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii pe motiv că respectivul articol restricţionează accesul la serviciile de recuperare.

Potrivit reprezentanţilor CMR, acesta include exprimări care pot duce la interpretări eronate iar planul terapeutic pentru un pacient trebuie întocmit doar pe baza unui diagnostic formulat de un medic cu competenţe adecvate.

În aceste condiţii, CMR îşi exprimă "dezaprobarea fermă" faţă de propunerile de modificare a articolului 244, alin. (4) din Legea nr. 95/2006, introduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 66/13.06.2024. Reprezentanţii CMR adaugă că un document cu informaţii în acest sens şi explicaţii privind complexitatea situaţiilor expuse a fost trimis Ministerului Sănătăţii în 28 iunie.

Astfel, ei reclamă restricţionarea accesului la servicii de recuperare.

În conformitate cu definiţiile cuprinse în art. 221 din Titlul VII al Legii nr. 95, asiguraţii beneficiază de servicii medicale, nu de activităţi.

"Serviciile de recuperare a sănătăţii includ o gamă largă de proceduri (fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic, terapii cu factori naturali, logopedie, etc.), iar limitarea acestora doar la fizioterapie este nejustificată şi periculoasă pentru pacienţi. Prin formularea propusă, se limitează accesul pacienţilor doar la proceduri de fizioterapie, eliminând celelalte proceduri de recuperare a sănătăţii", explică reprezentanţii CMR.

Reprezentanţii CMR subliniază că exprimarea "recomandări medicale" este vagă şi poate duce la interpretări eronate. Ei transmit că "medicul curant care recomandă tratamentul de reabilitare trebuie să fie specialist de orice specialitate, iar medicul care prescrie planul de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare trebuie să fie medicul de medicină fizică şi de reabilitare (MFR).

"Medicii de alte specialităţi nu au competenţa profesională necesară pentru a prescrie planuri de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare. Prescrierea unui plan de proceduri de către un medic fără formare profesională în medicină fizică şi de reabilitare poate conduce la malpraxis şi riscuri grave pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor", se arată în comunicatul CMR.

Potrivit Colegiului Medicilor, intrarea în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a cabinetelor private de fizioterapie pentru furnizarea exclusivă a acestor servicii nu a fost evaluată corespunzător din punct de vedere financiar şi poate avea "consecinţe dramatice" asupra bugetului CNAS. Aceasta va afecta activitatea medicilor de alte specialităţi şi finanţarea din bugetul de ambulatoriu clinic, consideră CMR.

"CMR susţine că planul terapeutic şi de proceduri specifice trebuie întocmite doar pe baza unui diagnostic formulat de un medic cu competenţe adecvate. Această abordare asigură tratamente corecte şi complete, fără riscuri pentru pacient", mai afirmă reprezentanţii Colegiului.

Ca urmare, Colegiul Medicilor din România solicită eliminarea din proiectul de OUG a alin. (4), art. 244 din Legea 95. De asemenea, ei cer şi o analiză atentă a modificărilor legislative: "Orice modificare legislativă trebuie să ţină cont de argumentele aduse în prezentul memoriu, asigurând un tratament de recuperare corect şi complet, fără riscuri pentru pacient. Evaluarea impactului financiar al acestor modificări asupra bugetului CNAS este esenţială".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor