Mediatorii din Gaza caută o "formulă finală" pentru încetarea focului între Israel şi Hamas

Prim-ministrul şi ministrul de externe al Qatarului Mohammed bin Abdulrahman Al Thani (dr) şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken (Youtube - screenshot)
D.B.
07.02.2024

Mediatorii americani, qatarezi şi egipteni au pregătit un demers diplomatic pentru a reduce diferenţele dintre Israel şi Hamas în privinţa unui plan de încetare a focului în Gaza, după ce grupul palestinian a răspuns la propunerea de pauză prelungită a luptelor şi de eliberare a ostaticilor, transmite Reuters.

Hamas a răspuns marţi unui acord-cadru elaborat în urmă cu mai bine de o săptămână de către şefii spionajului american şi israelian ca urmare a unei întâlniri la Paris cu egiptenii şi qatarezii.

Detaliile răspunsului nu au fost dezvăluite. Într-o declaraţie, Hamas a afirmat marţi că a răspuns "într-un spirit pozitiv, asigurând o încetare a focului cuprinzătoare şi completă, punând capăt agresiunii împotriva poporului nostru, asigurând ajutor, adăpost şi reconstrucţie, ridicând asediul asupra Fâşiei Gaza şi realizând un schimb de prizonieri".

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat într-un turneu fulger în Orientul Mijlociu, a declarat că va discuta răspunsul Hamas cu oficialii israelieni atunci când va vizita ţara miercuri.

"Mai sunt încă multe de făcut... dar continuăm să credem că un acord este posibil şi chiar esenţial", a declarat Blinken la Doha.

Qatar a descris răspunsul Hamas ca fiind "pozitiv" în general, în timp ce surse de securitate egiptene au declarat pentru Reuters că Hamas a dat dovadă de flexibilitate.

"Vom discuta toate detaliile cadrului propus cu părţile implicate pentru a ajunge la un acord asupra formulei finale cât mai curând posibil", a declarat Diaa Rashwan, şeful Serviciului de Informaţii de Stat al Egiptului, citat de Agerpres.

Surse apropiate discuţiilor au declarat că armistiţiul ar urma sa dureze cel puţin 40 de zile, timp în care militanţii ar urma să elibereze civili dintre ostaticii pe care îi mai deţin.

Ar urma alte etape, pentru a preda soldaţii şi cadavrele ostaticilor, în schimbul eliberării palestinienilor încarceraţi în Israel. Armistiţiul ar creşte, de asemenea, fluxul de alimente şi de alte ajutoare pentru civilii disperaţi din Gaza, care se confruntă cu foamea şi cu o lipsă acută de bunuri de bază.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că răspunsul Hamas a arătat "o anumită tendinţă" către un acord. Dar nu era clar dacă Hamas sau Israelul erau dispuşi să îşi atenueze poziţiile lor dure declarate pentru a ajunge la un acord de armistiţiu.

Un oficial Hamas, care a cerut să nu fie identificat, a reiterat pentru Reuters mai devreme marţi că mişcarea islamistă palestiniană nu va permite nicio eliberare de ostatici fără garanţii că războiul se va încheia şi că forţele israeliene vor părăsi Gaza.

Premierul Benjamin Netanyahu a insistat că Israelul nu va pune capăt campaniei din Gaza până când Hamas nu va fi eliminat şi a exclus crearea unui stat palestinian.

Arabia Saudită a transmis Statelor Unite că poziţia să rămâne aceeaşi: nu va exista nicio relaţie diplomatică cu Israelul dacă nu va fi recunoscut un stat palestinian independent pe graniţele din 1967 cu Ierusalimul de Est şi dacă "agresiunea" israeliană din Gaza nu încetează, a declarat miercuri Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.

Arabia Saudită a îngheţat planurile susţinute de SUA de a normaliza legăturile cu Israelul, au declarat pentru Reuters surse familiare cu poziţia Riadului în octombrie 2023, pe măsură ce războiul dintre gruparea militantă palestiniană Hamas şi forţele israeliene s-a intensificat.

Mai mulţi ostatici ar putea fi morţi

Există o mişcare israeliană în creştere care cere mai multe eforturi pentru aducerea ostaticilor acasă, chiar dacă acest lucru înseamnă un acord cu Hamas.

Armata israeliană a declarat marţi că 31 dintre ostaticii rămaşi în Gaza au fost declaraţi morţi. Israelul a declarat anterior că 136 de ostatici se mai află în Gaza, după ce 110 au fost eliberaţi în cadrul unui armistiţiu de şapte zile în noiembrie, când Israelul a eliberat şi 240 de palestinieni pe care îi deţinea.

Citând o evaluare israeliană împărtăşită cu oficiali americani şi egipteni, Wall Street Journal a raportat că până la 50 de ostatici ar putea fi morţi, lăsând aproximativ 80 de ostatici în viaţă.

Israelul şi-a început ofensiva militară în Gaza după ce militanţii din Gaza, condusă de Hamas, au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în sudul Israelului, la 7 octombrie.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 27.585 de palestinieni au fost confirmaţi ca fiind ucişi în campania militară a Israelului, iar alte mii de persoane se tem că sunt îngropate sub dărâmături.

Pe teren, în Gaza, forţele israeliene au continuat marţi să exercite presiuni asupra Khan Younis, principalul oraş din sud, pe care încearcă să-l captureze de săptămâni întregi. Cel puţin 14 persoane au fost ucise de loviturile aeriene, au declarat locuitorii palestinieni şi medicii.
Rafah, situat la sud de acesta, a fost, de asemenea, lovit de rachete aeriene şi de bombardamente cu tancuri. Două persoane au fost ucise într-un atac asupra unei case din Rafah, în timp ce şase poliţişti au murit după ce maşina lor a fost lovită, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza.

Liderii israelieni au promis săptămâna trecută că vor intra în Rafah, alarmând agenţiile internaţionale de ajutorare care spun că un milion de civili strămutaţi ar fi în pericol, blocaţi la gardul de la graniţa cu Egiptul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor