Medalia de aur a sportivei Ye Shiwen ridică temeri privind dopajul
Au apărut suspiciuni privind dopajul atunci când înotătoarea olimpică chineză Ye Shiwen, 16 ani, a câştigat aurul la proba de înot mixt 400 metri individual feminin în 28 iulie, cu un timp de 4:28:43, înotând ultimii 50 de metri mai rapid decât medaliatul cu aur la aceeaşi probă masculină, americanul Ryan Lochte.
John Leonard, director al Asociaţiei Americane a Antrenorilor de Înot şi al Asociaţiei Mondiale a Antrenorilor de Înot, a spus pentru The Guardian că el consideră victoria lui Ye ca fiind “tulburătoare.”
“Singurul lucru pe care îl voi spune este că istoria sportului nostru vă va spune că de fiecare dată când vedem ceva – şi voi pune ghilimele aici – “incredibil” se dovedeşte mai târziu că a fost implicat dopajul”, a declarat Leonard.
Alţii şi-au exprimat de asemenea suspiciuni cu privire la victoria chinezoaicei, nu doar în privinţa vitezei ei dar şi a modului în care a câştigat cursa. Ross Tucker, Ph.D în Fiziologia Exerciţiilor la Universitatea Cape Town din Africa de Sud, susţine pe blogul său, Ştiinţa Sportului, că suspiciunile asupra victoriei lui Ye nu sunt fara un motiv.
Conform lui Tucker, înotătorii de la proba mixtă de 400 metri în general realizează în ultima tură (stil liber) un timp cu 18-23% mai mic decât colegii lor de la cursa de 100 metri stil liber. Totuşi, timpul lui Ye pentru ultimii ei 100 de metri a fost cu doar 10% mai mic decât cei mai buni înotători la cursele de 100 metri stil liber, o diferenţă pe care experţii o consideră ca fiind semnificativă.
Suspiciunea plasată asupra lui Ye a fost întâmpinată de o reacţie puternică în mass media de stat chineză, care a susţinut că lumea Occidentală are prejudecăţi faţă de populaţia chineză.
Un trecut marcat de dopaj nu ajută cazul chinezilor. În anii 1990, un mare număr de înotători chinezi au fost găsiţi vinovaţi de dopare pentru a-şi îmbunătăţi performanţele în competiţii – şapte sportivi în timpul Jocurilor Asiatice din 1994 şi alţii 4 înaintea Campionatului Mondial din Australia.
Chiar mai recent, în iunie 2012, o altă înotătoare, Li Zhesi, a fost testată pozitiv pentru medicamente pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive şi a fost descalificată din echipa Olimpică.
David Whitley, editorialist la AOL Sporting News, scrie în articolul său “Jocurile Olimpice 2012: Timpul lui Ye Shiwen prea bun pentru a fi adevărat” că regimul chinez trebuie să fie în spatele acestei performanţe incredibile.
“Înşelăciunea a fost susţinută de statul chinez. Dacă un copil se naşte cu braţe şi picioare lungi, el va fi luat din sânul familiei, trimis la Şcoala de Înot a Republicii Populare şi îndesat cu o mulţime de suplimente misterioase”, scrie Whitley. “China a recunoscut deja că transformă copiii în roboţi ce se antrenează.”
Testarea negativă a lui Ye pentru droguri nu ar putea însemna sfârşitul problemei. Conform New York Daily News, Victor Conte, fondatorul BALCO - Bay Area Laboratory Co-operative – a declarat marţi că există alte căi pentru a păcăli testele: medicamentele pentru creşterea performanţei (EPO) administrate prin injecţii I.V., de exemplu, vor fi nedetectabile în 19 ore.
Conte descrie EPO ca un drog care poate accelera livrarea de oxigen către muşchi şi aruncarea de deşeuri metabolice. “Se curăţă atât de rapid… EPO creşte capacitatea de absorbţie a oxigenului şi îţi dă un impuls la final”, a declarat el.
Trecutul Chinei în scandalurile privind dopajul a oferit multor oameni un motiv pentru îngrijorare, a declarat Tucker pe blogul său. “Ar trebui să fim suspicioşi deoarece istoria ne-a arătat mai mult de o dată înainte… Există cineva care, deşi cunoaşte etosul şi atitudinea Chinei faţă de sportul olimpic, crede cu adevărat că ei NU îşi vor dopa în mod deliberat tinerii atleţi pentru a câştiga medalii? Dacă răspunsul este nu atunci mi-e teamă că sunteţi naivi, aşa cum am fi naivi dacă am crede că orice atlet, indiferent de naţionalitate, înfruntă mari tentaţii pentru dopaj.”