Matrix-ul mai tuşeşte niţel. Dominique Strauss-Kahn, la proces în Franţa pentru proxenetism


Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţional.
Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţional. (Captură Foto)

Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), apare luni în faţa unui tribunal din oraşul nordic francez Lille pentru a înfrunta acuzaţii legate de proxenetism în formă agravată.

Fostul şef al FMI, a cărui carieră a fost compromisă cu aproape 4 ani în urmă după ce a fost acuzat că a atacat sexual o cameristă într-un hotel din New York, va înfrunta de această dată acuzaţii similare în Franţa, dar mult mai şocante: proxenetism agravat şi implicare într-un cerc de prostituţie care operează în hotelurile de lux, conform CBC News.

Alături de el, în procesul care începe astăzi, se află cel puţin 12 oameni de afaceri şi ofiţeri de poliţie belgieni şi francezi. Dacă este găsit vinovat, economistul francez ar putea primi până la 10 ani închisoare şi o amendă de 1,5 milioane de euro.

Procesul este programat să dureze 3 săptămâni iar Strauss Kahn, cunoscut şi după iniţialele DSK, va urma să depună mărturie în 10 februarie.

Investigatorii au strâns sute de pagini de mărturii de la prostituate care descriu orgiile sexuale pe care le-ar fi organizat DSK, 65 de ani, şi ceilalţi acuzaţi alături de el. Investigatorii şi-au plasat atenţia pe hotelul de lux Carlton din Lille, în apropiere de graniţa belgiană.

DSK susţine care a participat în activităţi “libertine” dar insistă că nu a ştiut că femeile erau implicate în prostituţie.

În Franţa nu este ilegal să plăteşti pentru sex dar este împotriva legii să soliciţi sex sau să conduci o afacere care implică prostituţie.

Acest proces are loc la aproape 4 ani după ce DSK ar fi atacat-o sexual pe camerista Nafissatou Diallo, acuzaţii care i-au distrus cariera în lumea financiară. Ca şef al FMI între 2007 şi 2011, Strauss-Kahn era printre greii lumii financiare şi favoritul Partidului Socialist Francez la alegerile prezidenţiale din 2012.

DSK s-a bucurat de aceste privilegii până în ziua în care a fost arestat, încătuşat în faţa camerelor de filmat şi închis pentru 4 zile la Închisoarea Rikers din New York. Camerista Diallo a spus poliţiei că DSK a încercat s-o supună la perversiuni, să o violeze şi i-a rupt ligamentul de la umăr după ce a venit să facă curăţenie în apartamentul acestuia din Hotelul Sofitel din New York în mai 2011.

DSK a fost forţat să demisioneze din poziţia de director al FMI, unde câştiga 500.000 de dolari pe an, deşi procurorii din New York au renunţat la caz trei luni mai târziu deoarece, au spus ei, Diallo şi-a pătat credibilitatea minţind în legătură cu trecutul ei şi schimbându-şi mărturia legată acţiunile sale imediate, după presupusul atac.

Strauss-Kahn a declarat că actul sexual a fost cu consimţământ iar Diallo a încheiat o înţelegere secretă cu DSK într-o plângere civilă separată, ale cărei detalii nu sunt publice.

Cât de ne-şantajabil putea fi un director FMI dacă în plină carieră organiza orgii în hotelul parizian Murano?

Dar la puţin timp după ce s-a terminat acest proces, Strauss-Kahn a fost numit în Cazul Carlton, pentru acuzaţii legate de proxenetism. Poliţia franceză l-a reţinut şi interogat pe DSK timp de 30 de ore în 2012 ca parte a unei investigaţii asupra presupusului cerc de prostituţie, a declarat CBC News.

Prostituatele interogate în acest caz au declarat că au făcut sex cu DSK în perioada 2009 şi 2011 la un hotel de lux din Paris, la un restaurant din capitala franceză dar şi în Washington, D.C.

Procurorii au formulat acuzaţii preliminare de proxenetism agravat în martie 2012. Câteva luni mai târziu, mariajul de 20 de ani al lui DSK cu Anne Sinclair, o proeminentă jurnalistă a televiziunii franceze şi moştenitoarea unei averi impresionante, s-a destrămat.

Judecătorii care investigau cazul i-au cerut lui Strauss-Kahn să apară în faţa tribunalului în 2013, ignorând o recomandare din partea biroului procurorului general că acea acuzaţie a fost suspendată.

În anii recenţi, DSK a încercat de câteva ori să reintre în viaţa publică franceză, apărând la Festivalul de Film de la Cannes şi dând un interviu de durată despre criza monedei euro la un post de ştiri francez.

O prostituată interogată în timpul investigaţiei a descris una dintre orgiile în care a fost implicat DSK.

“Am fost şocată. Nu vroiam să mă implic în acele perversiuni”, a declarat Sandrine Vandenschrik poliţiei, conform unor documente juridice cercetate de Associated Press. Ea a descris o scenă care a avut loc în hotelul parizian Murano în martie 2009 când, intrând într-o cameră a hotelului, l-a văzut pe DSK “ocupând-se” de 7 sau 8 femei.

Vandenschrik a declarat poliţiei că dacă Strauss-Kahn susţine că nu ştia că femeile erau prostituate atunci “cu siguranţă el vrea ca noi să credem că el este naiv şi ne consideră idioţi.”