Măsurile draconice anti-COVID în Shanghai inflamează opinia publică. Localnicii, blocaţi în case fără hrană [Video]

Shanghai, 28 martie 2022
Shanghai, 28 martie 2022 (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Cele mai mari două oraşe din China, Shanghai şi Beijing, au înăsprit, luni, restricţiile impuse locuitorilor lor în încercarea de a stopa creşterea numărului cazurilor de COVID-19.

Potrivit Reuters, măsurile draconice impuse cetăţenilor au avut darul să înfurie populaţia şi să o facă să îşi pună întrebări cu privire la legalitatea luptei fără compromisuri cu virusul.

Autorităţile din Shanghai, cel mai populat oraş al Chinei, au lansat o nouă campanie pentru a pune capăt infecţiilor în afara zonelor de carantină până la sfârşitul lunii mai, au declarat persoane familiare cu acest subiect.

Deşi nu a existat niciun anunţ oficial, în weekend, unii locuitori din cel puţin patru dintre cele 16 districte au primit notificări prin care erau anunţaţi că nu mai pot ieşi din case sau primi livrări.

"Mergeţi acasă, mergeţi acasă!", striga o femeie, duminică, printr-un megafon către rezidenţii care se perindau pe străzile şi aleile dintre blocurile turn din zonele vizate.

Doi locuitori din districtul Yangpu au declarat că au fost notificaţi cu privire la măsuri similare şi că magazinele alimentare din cartierele lor vor fi închise ca parte a lockdown-ul impus.

Populaţia începe să fie mai agitată după ce în spaţiul public au apărut relatări online despre autorităţile care au forţat vecinii celor infectaţi să intre în carantină centralizată şi le-au cerut să predea cheile de la propriile case pentru a fi dezinfectate, măsură pe care experţii juridici au denunţat-o ca fiind ilegală.

O înregistrare video arată cum poliţia sparge o încuietoare după ce un locuitor a refuzat să deschidă uşa apartamentului.

Într-un alt caz, pe internet a circulat înregistrarea vocală a unui apel în care o femeie se certa cu oficialii care cereau să îi fie pulverizat dezinfectant în casă, deşi fusese testată negativ.

Profesorul Tong Zhiwei, care predă dreptul la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China de Est, a scris duminică, într-o notă care a circulat pe scară largă pe reţelele de socializare, că astfel de acte sunt ilegale şi ar trebui să înceteze.

"Shanghai ar trebui să fie un bun exemplu pentru întreaga ţară cu privire la modul în care se desfăşoară activitatea de prevenire a COVID într-un mod ştiinţific şi legitim", a scris Tong.

Astfel de măsuri ar trebui să fie luate doar în cadrul unei stări de urgenţă, a spus el în nota sa, la care au contribuit peste 20 de academicieni.

Liu Dali, un avocat de la una dintre cele mai mari firme de avocatură din China, a scris o scrisoare similară către autorităţi.

Copii ale ambelor scrisori au fost cenzurate de pe internetul chinezesc, deşi utilizatorii au redistribuit capturi de ecran. Postările de pe contul de socializare al lui Tong de pe site-ul Weibo au fost blocate duminică târziu.

Liu şi Tong nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

China este ferm convinsă că îşi va menţine politica zero-COVID pentru a lupta împotriva unei boli care a apărut pentru prima dată în oraşul Wuhan la sfârşitul anului 2019, în ciuda taxei tot mai mari asupra economiei sale.

Închidere bruscă

În Beijing, locuitorilor din zonele cele mai afectate li s-a spus să lucreze de acasă, iar mai multe drumuri, incinte şi parcuri au fost izolate luni, în timp ce oraşul de 22 de milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă epidemie din 2020 încoace.

Mai multe rute de autobuz au fost suspendate şi mai multe serii de teste au fost efectuate în câteva districte, inclusiv Chaoyang şi Fangshan, ambele fiind descrise de autorităţile municipale drept "prioritatea priorităţilor" în activitatea de combatere a epidemiei din oraş.

Beijingul a raportat, luni, 49 de noi cazuri transmise la nivel local pentru data de 8 mai, ridicând numărul infecţiilor de la 22 aprilie la peste 760.

Beijingul a sperat să evite un lockdown timp de săptămâni, cum a suferit Shanghaiul, dar numărul tot mai mare al clădirilor rezidenţiale aflate sub ordin de închidere îi nelinişteşte pe locuitori.

"Tocmai am închiriat un apartament în acest complex şi nu am primit nicio înştiinţare. Am lucrat deja de acasă, dar sunt îngrijorată că aş putea rămâne fără provizii zilnice", a declarat o rezidentă în vârstă de 28 de ani din districtul Changping, în nordul Beijingului, pe nume Wang, după ce luni i s-a interzis să părăsească complexul în care locuieşte.

Locuitorii au primit mai târziu, luni dimineaţă, o notificare prin care se anunţa că au fost depistate cazuri pozitive în zonă.

O bonă care locuieşte în acelaşi complex a declarat că lockdown-ul a însemnat că nu a putut ajunge la un nou loc de muncă.

"Astăzi este prima zi de lucru şi acum nu pot ieşi", a declarat femeia de 40 de ani, care şi-a dat numele Meizi.

Vă invităm să urmăriţi materialul video cu imagini din timpul lockdown-ului din Shanghai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe