"Măsuri excepţionale luate în momente excepţionale" - Cum explică pesediştii plafonarea adaosului comercial la alimentele româneşti

Deputatul Gabriel Zetea a vorbit, în emisiunea lui Tudor Muşat de la postul B1 TV, despre planul Guvernului de a plafona adaosul comercial la alimentele româneşti, cele fabricate din materie primă românească în hipermarketuri, supermarketuri.
În acest moment, ordonanţa de urgenţă care ar urma să plafoneze la 20% acest adaos comercial a fost amânată. Pe surse a ieşit informaţia că va mai dura până la toamnă.
Gabriel Zetea: Nu vorbim despre plafonarea preţului la alimente. Vorbim de plafonarea adaosului comercial la alimentele româneşti şi este o măsură care poate avea un beneficiu. Sigur, şi asta pe termen limitat, nu pe termen lung, că de acum înainte nu o să intervină statul în economie, pentru că, până la urmă, piaţa trebuie să se regleze de una singură. Dar am spus: măsuri excepţionale luate în momente excepţionale.
Jurnalist: Avem două categorii aici: avem plafonarea adaosului la nişte categorii, la alimentele de bază, şi avem plafonarea viitoare la toate produsele româneşti.
Gabriel Zetea: Există studii care sunt la dispoziţia Ministerului Agriculturii, prin care retailerii români, marii retaileri români, pun adaosuri mult mai mari la produsele româneşti care sunt ieftine la producător, dar scumpe la raft, tocmai în ideea că, fiind foarte scumpe, atunci când vin românii să le cumpere, pot să aducă alimente produse similare din alte ţări. Există acest fenomen pe piaţă.
Jurnalist: Cui îi convine să traverseze Europa cu camioane în loc să ia de alături, din judeţul vecin?
Gabriel Zetea: Cei care au mărcile proprii, mărcile proprii pe care le folosesc. Ei controlează întregul lanţ comercial de la început până la final. Asta este. Se întâmplă acest lucru? Se întâmplă, adică nu putem să negăm că există astfel de informaţii şi că asta este o măsură prin care protejăm producătorii români.
Jurnalist: Dar pare logic pentru dumneavoastră ca un retailer să prefere să aducă din Franţa decât să ia din judeţul Gorj acelaşi produs pe care îl poate avea la costuri mai mici de la refrigerare până la transport?
Gabriel Zetea: Poate să fie o politică pe termen lung a unui producător, aceea de a falimenta o anumită industrie într-o anumită ţară, pentru ca apoi să poţi să vii cu orice produs vrei tu pe piaţa respectivă.