Masacru de reni în Norvegia: într-o săptămână au fost ucise 106 animale

Duminica trecută au fost ucişi, doar de un singur tren, 65 de reni iar alţii 41 au murit în trei zile: miercuri, joi şi vineri.
Reni ucişi
Reni ucişi (John Erling Utsi, NTB)

Săptămâna trecută a fost o săptămână neagră pentru renii norvegieni. Numărul animalelor ucise a ajuns la 106: 41 în diferite accidente în intervalul de miercuri şi până vineri şi 65 duminică 26 noiembrie, ucise pe aceeaşi cale ferată.

"Sunt atât de supărat că mă simt ameţit", a declarat duminică proprietarul renilor, Ole Henrik Kappfjell, pentru postul de radio public norvegian NRK. Henrik a spus că a contactat serviciul feroviar de stat Bane NOR, care l-a asigurat că trenul va încetini viteza în zona în care era prevăzută traversarea pentru turma lui, dar mesajul nu a ajuns la conductorul convoiului. "Este o tragedie a animalelor fără sens, un coşmar psihologic", a adăugat el.

Fotografiile prezentând animalele moarte au fost preluate de regizorul norvegian de filme documentare John Ering Utsi, care a descris evenimentul drept un "coşmar". "Cel mai îngrozitor a fost să vezi animalele care nu erau încă moarte în accident, erau acolo jos, suferind, a fost o baie de sânge pe un traseu de câţiva kilometri", a declarat el pentru NRK.

În acesta perioadă a anului, aproximativ 250.000 de reni semi-domestici sunt conduşi de păstori spre noi păşuni, călătorie care implică un mare risc pentru ele, atunci când trebuie să traverseze drumuri şi căi ferate. Potrivit AFP, între 2013 şi 2016 au murit aproximativ 2.000 de reni.