Marga afirmă că nu a primit lista Cotroceniului cu delegaţia pentru Consiliul European

Ministrul de externe, Andrei Marga. (www.mae.ro)
Epoch Times România
24.06.2012

Andrei Marga, ministrul de externe, susţine că la Cabinetul său nu a sosit de la Cotroceni nicio listă cu delegaţia pentru Consiliul European şi că, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, ea a fost trimisă la un alt nivel.

”Noi n-am avut la ora trimiterii la Bruxelles a listei cu participarea pe care am menţionat-o, Victor Ponta, ministrul de externe, ministrul afacerilor europene, n-am avut o propunere concurentă, la nivelul ministrului de externe. Dacă ea s-a trimis la alte nivele, cum să zic, mai ascunse, aceasta este o altă treabă, dar la nivelul Ministerului de Externe nu a fost la ora respectivă”, a declarat, sâmbătă, Andrei Marga, la Antena3, întrebat de lista trimisă de la Palatul Cotroceni.

”Trebuie să spună la ce nivel au trimis. Au specificat într-un comunicat. N-am acum la mine textul. Au specificat că au trimis la alt nivel (...) Că ea se putea trimite direct este o altă treabă”, a mai spus ministrul de externe.

Marga a mai precizat că MAE a trimis lista cu delegaţia condusă de premierul Victor Ponta, pe baza mai multor argumente: ”datele Constituţiei, luând în seamă declaraţia Parlamentului României - sigur e o tendinţă de a bagateliza din partea Administraţiei Prezidenţiale, considerând că documentul nu-i lege, nu-i hotărâre. Parlamentul poate adopta o lege, poate adopta o hotărâre, poate adopta o declaraţie. Toate au caracter obligativ (...) Declaraţia e obligativă. Interpretarea ei ca o chestiune facultativă nu ţine”. Un alt argument invocat este tematica Consiliului European din 28 şi 29 iunie, o tematică de politică internă.

”Noi am trimis la Bruxelles şi Bruxelles-ul a confirmat. Este confirmarea, s-a făcut înscrierea delegaţiei române, condusă de primul ministru”, a adăugat Marga.

Întrebat dacă memorandumul privind participarea României la Consiliul European trebuie semnat de preşedinte, Andrei Marga a precizat că de obicei da, dar în cazul de faţă a existat declaraţia Parlamentului.

”De obicei, memorandumurile urcă până la preşedinte. Evident, că preşedintele poate semna sau nu. Din câte îmi dau seama aici, Preşedinţia invocă faptul că nu a semnat. Aici e o interpretare juridică probabil foarte specioasă, dar repet, fiind o declaraţie obligativă a Parlamentului, eu cred că în situaţia în care preşedintele nu doreşte să semneze nicicum, eu cred că aceasta este o bază suficientă”, a subliniat Marga.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că MAE a transmis, în aceeaşi zi, la Bruxelles componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei României la Consiliul European din 28-29 iunie, din care face parte primul-ministru, ministrul de externe şi ministrul afacerilor europene.

”O să discut asta cu preşedintele. Astăzi (n.r. - miercuri, 20 iunie) Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei României. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29. Pot să vă confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială în acest moment în Europa şi Mecanismul financiar multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim miniştri”, a anunţat Ponta.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, a precizat că Administraţia Prezidenţială a trimis marţi, 19 iunie, Ministerului de Externe formularul de delegaţie pentru Consiliul European din 28-29 iunie. Preşedintele Traian Băsescu era trecut şef de delegaţie pe acest formular.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor