Marea Britanie doreşte o alianţă NATO "globală" care să asigure inclusiv securitatea indo-pacifică

Lizz Truss
Lizz Truss (Christopher Furlong / Getty Images)

Secretarul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat că guvernul ei este în favoarea creării unei alianţe „NATO globale”, care să poată garanta apărarea Taiwanului şi a regiunii Pacificului, solicitând acţiuni preventive împotriva potenţialilor agresori.

Într-o adresare, miercuri, care subliniază politica externă a Regatului Unit, Truss a spus că Londra respinge „alegerea falsă între securitatea euro-atlantică şi securitatea indo-pacifică”, argumentând că „avem nevoie de amândouă”.

„Vreau să spun că NATO trebuie să aibă o perspectivă globală, gata să abordeze ameninţările globale”, a continuat ea. „Trebuie să prevenim ameninţările din Indo-Pacific, lucrând cu aliaţi precum Japonia şi Australia pentru a ne asigura că Pacificul este protejat. Şi trebuie să ne asigurăm că democraţiile precum Taiwan sunt capabile să se apere.”

Deşi oficialul britanic nu a detaliat ce fel de sprijin are în vedere pentru Taipei sau ce preconizează pentru o alianţă militară angajată la nivel global, discursul lui Truss a reflectat remarcile prim-ministrului britanic Boris Johnson transmise la începutul acestui an, când a spus că sfera NATO trebuie extinsă în Indo-Pacific.

Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă sunt deja parteneri globali NATO – fiecare desemnat de Washington drept „aliat major non-NATO” – în timp ce alte organizaţii de securitate îndeplinesc funcţii similare în regiunea Indo-Pacific.

Alianţa Quad, formată din SUA, India, Japonia şi Australia, este adesea numită „NATO asiatică” şi există în mare măsură pentru a contracara Partidul Comunist Chinez. Grupul celor patru va permite altor state regionale să se alăture pentru a crea un „Quad Plus”, printre care Coreea de Sud, Vietnam şi Noua Zeelandă.

Între timp, colectivul tripartit AUKUS - Washington, Canberra şi Londra - şi-a unit forţele pentru a consolida apărarea regiunii, inclusiv prin schimbul de informaţii privitoare la tehnologiile nucleare. La fel ca în cazul Quad, gruparea s-a gândit, de asemenea, să se extindă pentru a include alte ţări precum Japonia.

În ultimele luni, mai mulţi membri ai blocului NATO au desfăşurat misiuni de „asigurare a libertăţii de navigaţie” în Pacific, pentru a sprijini revendicările teritoriale recunoscute de Statele Unite şi aliaţii săi occidentali, printre care cele ale Taiwan-ului.

În timp ce Downing Street, precum şi Casa Albă consideră frecvent activitatea militară din Marea Chinei de Sud ca fiind defensivă, Beijingul - care a capturat atoluri pe care a construit baze militare ilegale - consideră că operaţiunile occidentalilor sunt intruziuni agresive asupra teritoriului său.

Navele de război americane au efectuat misiuni de patrulare aproape lunare în strâmtoarea Taiwan de când liderul american Joe Biden a preluat mandatul, atrăgând în mod repetat furia oficialilor chinezi. În urma celei mai recente misiuni de la începutul acestei săptămâni, Armata Populară de Eliberare a condamnat din nou evoluţia drept „o provocare care a subminat pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”. Marea Britanie a încetat astfel de operaţiuni în 2008, dar a făcut primul său tranzit militar prin strâmtoare în septembrie anul trecut.

În încercarea de a crea o coaliţie militară globală, capabilă să proiecteze puterea în Pacific, Truss ar putea găsi un partener în preşedintele ales al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care contemplă ideea alăturării organizaţiilor Quad şi AUKUS. Yoon a adoptat o atitudine mai zgomotoasă decât predecesorul său faţă de China şi Coreea de Nord, îndemnând chiar Washington-ul să desfăşoare din nou bombardiere nucleare şi submarine în peninsula coreeană la începutul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii