Marea Britanie doreşte o alianţă NATO "globală" care să asigure inclusiv securitatea indo-pacifică

Lizz Truss
Lizz Truss (Christopher Furlong / Getty Images)

Secretarul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat că guvernul ei este în favoarea creării unei alianţe „NATO globale”, care să poată garanta apărarea Taiwanului şi a regiunii Pacificului, solicitând acţiuni preventive împotriva potenţialilor agresori.

Într-o adresare, miercuri, care subliniază politica externă a Regatului Unit, Truss a spus că Londra respinge „alegerea falsă între securitatea euro-atlantică şi securitatea indo-pacifică”, argumentând că „avem nevoie de amândouă”.

„Vreau să spun că NATO trebuie să aibă o perspectivă globală, gata să abordeze ameninţările globale”, a continuat ea. „Trebuie să prevenim ameninţările din Indo-Pacific, lucrând cu aliaţi precum Japonia şi Australia pentru a ne asigura că Pacificul este protejat. Şi trebuie să ne asigurăm că democraţiile precum Taiwan sunt capabile să se apere.”

Deşi oficialul britanic nu a detaliat ce fel de sprijin are în vedere pentru Taipei sau ce preconizează pentru o alianţă militară angajată la nivel global, discursul lui Truss a reflectat remarcile prim-ministrului britanic Boris Johnson transmise la începutul acestui an, când a spus că sfera NATO trebuie extinsă în Indo-Pacific.

Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă sunt deja parteneri globali NATO – fiecare desemnat de Washington drept „aliat major non-NATO” – în timp ce alte organizaţii de securitate îndeplinesc funcţii similare în regiunea Indo-Pacific.

Alianţa Quad, formată din SUA, India, Japonia şi Australia, este adesea numită „NATO asiatică” şi există în mare măsură pentru a contracara Partidul Comunist Chinez. Grupul celor patru va permite altor state regionale să se alăture pentru a crea un „Quad Plus”, printre care Coreea de Sud, Vietnam şi Noua Zeelandă.

Între timp, colectivul tripartit AUKUS - Washington, Canberra şi Londra - şi-a unit forţele pentru a consolida apărarea regiunii, inclusiv prin schimbul de informaţii privitoare la tehnologiile nucleare. La fel ca în cazul Quad, gruparea s-a gândit, de asemenea, să se extindă pentru a include alte ţări precum Japonia.

În ultimele luni, mai mulţi membri ai blocului NATO au desfăşurat misiuni de „asigurare a libertăţii de navigaţie” în Pacific, pentru a sprijini revendicările teritoriale recunoscute de Statele Unite şi aliaţii săi occidentali, printre care cele ale Taiwan-ului.

În timp ce Downing Street, precum şi Casa Albă consideră frecvent activitatea militară din Marea Chinei de Sud ca fiind defensivă, Beijingul - care a capturat atoluri pe care a construit baze militare ilegale - consideră că operaţiunile occidentalilor sunt intruziuni agresive asupra teritoriului său.

Navele de război americane au efectuat misiuni de patrulare aproape lunare în strâmtoarea Taiwan de când liderul american Joe Biden a preluat mandatul, atrăgând în mod repetat furia oficialilor chinezi. În urma celei mai recente misiuni de la începutul acestei săptămâni, Armata Populară de Eliberare a condamnat din nou evoluţia drept „o provocare care a subminat pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”. Marea Britanie a încetat astfel de operaţiuni în 2008, dar a făcut primul său tranzit militar prin strâmtoare în septembrie anul trecut.

În încercarea de a crea o coaliţie militară globală, capabilă să proiecteze puterea în Pacific, Truss ar putea găsi un partener în preşedintele ales al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care contemplă ideea alăturării organizaţiilor Quad şi AUKUS. Yoon a adoptat o atitudine mai zgomotoasă decât predecesorul său faţă de China şi Coreea de Nord, îndemnând chiar Washington-ul să desfăşoare din nou bombardiere nucleare şi submarine în peninsula coreeană la începutul acestei luni.