Marea Britanie ar intenţiona să îşi crească arsenalul nuclear

(Getty Images)
A.P.
13.03.2021

Guvernul Marii Britanii va creşte numărul de focoase nucleare pe care le poate depozita, a transmis pe Twitter, adjunctul secţiei de politică a publicaţiei The Telegraph, Lucy Fisher.

Potrivit lui Fisher, un anunţ oficial privind numărul crescut de focoase nucleare va fi dezvăluit marţi în documentul The Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy. La începutul anului 2020, guvernul britanic a început un audit şi o redefinire a politicii sale externe - unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În tweet-ul său, Fisher a mai menţionat că Marea Britanie stochează în prezent în jur de 180 de focoase.

Iniţiativa măririi numărului de focoase depozitate ar marca prima creştere a arsenalului de la sfârşitul Războiului Rece. În analiza strategică a apărării din 2015, Marea Britanie s-a angajat să reducă „stocul general de arme nucleare la cel mult 180 de focoase” până la mijlocul anilor 2020.

"Dacă acest lucru este confirmat, evoluţia ar fi extrem de provocatoare", a declarat vineri pentru The Guardian David Cullen, directorul Serviciului de Informaţii Nucleare.

"Marea Britanie a indicat în repetate rânduri reducerea stocului său de focoase drept dovadă că îşi îndeplineşte obligaţiile legale în temeiul Tratatului de neproliferare nucleară", a adăugat el.

„Dacă vor distruge decenii de progrese înregistrate în efortul de reducere a numărului, va fi o palmă pentru ceilalţi 190 de membri ai tratatului şi va fi considerată o încălcare şocantă a încrederii acordate”, a continuat el.

Obiectivul Tratatului de neproliferare sau TNP este de a opri răspândirea armelor nucleare şi a tehnologiei militare şi de a promova utilizarea paşnică a energiei nucleare.

Motivaţia din spatele presupusei iniţiative de creştere a numărului de focoase nucleare din Marea Britanie rămâne neclară.

În februarie 2020, Pentagonul a dezvăluit că Marea Britanie s-a angajat să înlocuiască focoasele sale nucleare cu unele bazate pe tehnologia SUA - proiectul având un buget de mai multe miliarde USD.

"Cred că este minunat că Marea Britanie lucrează la un nou focos în acelaşi timp şi cred că vom purta discuţii şi vom putea împărtăşi tehnologii", a declarat Alan Shaffer, subsecretar adjunct al apărării pentru achiziţie şi susţinere de la Pentagon, citat de The Guardian.

Numărul de ogive nucleare depozitate din Marea Britanie a crescut la un maxim de aproximativ 500 la sfârşitul anilor 1970, dar de atunci a scăzut treptat. În timpul Războiului Rece, SUA menţineau un depozit de arme nucleare în Marea Britanie. Deşi armele erau sub controlul SUA, acestea puteau fi desfăşurate de pe vehicule britanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor