Marea Britanie anunţă cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani. Planul este de a stimula economia

Lizz Truss
Lizz Truss (WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images)

Noul ministru de Finanţe al Marii Britanii, Kwasi Kwarteng, a vorbit vineri despre un pachet de reduceri istorice de taxe şi creşteri uriaşe ale împrumuturilor, în cadrul unei agende economice care a dat peste cap pieţele financiare, iar lira sterlină şi obligaţiunile guvernamentale britanice au intrat în cădere liberă, relatează Reuters.

Şeful Finanţelor britanice a eliminat rata maximă a impozitului pe venit din ţară, a anulat o creştere planificată a impozitului pe profit şi, pentru prima dată, a oferit o valoare pentru planurile de cheltuieli ale premierului Liz Truss, care doreşte să dubleze rata de creştere economică a Marii Britanii.

"Planul nostru este de a extinde partea de ofertă a economiei prin stimulente fiscale şi reforme. Acesta este modul în care vom concura cu succes cu economiile dinamice din întreaga lume. Acesta este modul în care vom transforma cercul vicios al stagnării într-un ciclu virtuos de creştere", a declarat Kwarteng.

Un plan de subvenţionare a facturilor la energie va costa 60 de miliarde de lire sterline doar pentru următoarele şase luni, a menţionat Kwarteng. Guvernul a promis sprijin pentru gospodării doi ani, în timp ce Europa se confruntă cu o criză energetică.

Reducerile de taxe - inclusiv o reducere imediată a taxei de timbru pentru achiziţia de proprietăţi, plus anularea unei creşteri planificate a impozitului pe profit - ar costa încă 45 de miliarde de lire sterline până în 2026/27, a menţionat oficialul.

Guvernul a explicat că o mărire a ratei anuale de creştere economică a Marii Britanii cu 1 punct procentual în cinci ani - o performanţă pe care majoritatea economiştilor o consideră improbabilă - ar creşte încasările fiscale cu aproximativ aceeaşi sumă.

De asemenea, Marea Britanie va accelera măsurile de consolidare a competitivităţii City-ului londonez ca centru financiar global prin eliminarea plafonului pentru bonusurile bancherilor, înaintea unui pachet "ambiţios de dereglementare" în cursul anului, a declarat Kwarteng.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a declarat că aceste planuri reprezintă un "pariu disperat".

"Niciodată un guvern nu a împrumutat atât de mult şi nu a explicat atât de puţin... aceasta nu este o modalitate de a construi încrederea, nu este o modalitate de a construi creşterea economică", a declarat purtătoarea de cuvânt pentru finanţe a Partidului Laburist, Rachel Reeves.